Уметност уз пиће, забаву и опуштање

Ако сте од оних што обожавају да певају, а не умеју или од оних што воле да сликају, а не знају. Ако припадате другој групи можда имамо решење за вас.

Ако је истина да нас уметност чини богатијама, онда можемо да вам кажемо да смо упознали две жене које сваког од нас бар мало могу обогатити.

У свом креативном студију, које су основале пре три године, Марина и Гордана окупљају све оне који жуде за тим да се уметнички изразе, а уз то и забаве.

„Сликање уз пиће, забаву и опуштање и управо је у те три речи стао концепт целог нашег студија, значи намењен је људима који да не увредим некога нису талентовани, односно који немају искуство у сликању у цртању, а опет желе и имају жељу да се креативно изразе и да се кроз једно такво керативно изражавање опуст“, рекла је Гордана Николић.

Овде се људи инспиришу на стварање, а на енергију која влада нису имуне ни њих две. Тако се и родила идеја за оцртавање столица сликама светских аутора. Без обзира да ли су старе-рестаурисане или нове у скандинавском стилу, поступак је осликавања је исти.

„Ради се наношење фолије, односно штампе на тој већој површини, а остали делови се осликавају ручно, то су обично ногаре, део седални или са стране да би се просто искомплетирало, јер штампа не може да се штампа на ивицама или на мањим површинама, јер би то било много захтевно и тешко изводљив“, истакла је Марина Васић.

На њиховим столицама никада на пример нећете видети Рембрантов портрет, јер како кажу, фузија дизајна и сликарства подразумева модернији приступ.

„Ми наравно имамо свакако своју естетику коју гледамо да буду сви равномерно заступљени да не правимо неку сад строгу селекцију али не иду сви мотиви, просто ово је више нека модернија прича мало сваременији и модернији аутори више одговарају овом сензибилитету дизајна и уметности“, рекла је Марина Васић.

Мондријан, Климт и Кандински, само су неки од аутора чије су слике оцртане на овим столицама. Међутим, ту се списак не завршава, јер Марина и Гордана планирају да представе и ауторе српског сликарства попут Лубарде и Милене Павловић Барили.

Да би то урадиле, претходно морају да прибаве сагласност за употребу њихових дела.

„Неки је општи принцип да после 70 год или 50 у зависности од државе од смрти уметника права постају јавна и могу да се користе у разноразне потребе и употребе а за она одређена уметничка дела постоји ограничење где су уметничка дела одређених уемтника постала власништво одређених фондација или колекција“, истакла је Гордана.

А у сопственој колекцији осим столица, Марина и Гордана имају и три-де мозаике, које често зову еколошким, јер настају од поломљених шоља и тањира. То им омогућава додатни профит и посао чини одрживим. Нови пројекти за њих значе и нове изазове.

„Оно што су највећи је тржиште порисутност и видљивост на тржишту, да се сазна што више о нама друга ствар је величина тржишта у Србији, које је у принципу мало и ту сада нешто развијамо и тај сегмент, а то је колико можемо да изађемо и ван граница Србије“, закључила је Гордана Николић.

Такође волеле би да пређу границе и када је реч о комадима, па тако да се мотиви слика нађу и на столовима и комодама, као и да намештај из њиховог студија оплемењује веће просторе попут ресторана, хотела, барова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво