Иде кô алва иако кошта 3.000 динара по килограму

У Пироту је овог викенда Сајам пеглане кобасице – аутентичног производа од чистог меса са Старе планине. Четрдесет произвођача, надмеће се за титулу мајстора пеглане кобасице, а прве процене говоре да је већ данас у Пироту било више од 10.000 туриста.

Саобраћајни колапс од раног јутра, први је утисак са овогодишњег сајма пеглане кобасице. Целог дана пристизали су аутобуси и возила из суседне Бугарске, али и из централне Србије.

Произвођачи се залажу да се заштити географско порекло пеглане кобасице.

„Шта ће то значити за произвођаче, свакако могућност да своје производе пласирају по знатно већој цени и да своје производе пласирају у ренормираним трговинским ланцима“, објашњава Маријан Савић, председник удуружења произвођача пеглане кобасице.

„Самим тим ћемо сачувати квалитет и рецептуру за наредне генерације“, каже произвођач пеглане кобасице Далибор Тошић.

Град Пирот види шансу да оваквом манифестацијом врати сточаре на Стару планину, али и постане гастро-туристички центар Србије.

„На тај начин гарантујемо квалитет, подижемо цену и мислим да ће људи то препознати уз наше подстицаје, градске и државне, да покрену своје мале бизнисе“, истиче градоначелник Пирота, Владан Васић.

Произвођачи очекују да продају више од пет тона пеглане кобасице за два дана. Очигледно, да ни 3.000 динара за килограм није много, ако то гарантује порекло и квалитет чувене потковице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво