Фински новинари одушевљени Београдом: Треба вам јача реклама

Србију обилази група финских новинара са задатком да својим сународницима пренесу шта могу да виде, доживе и шта је лепо да се поједе у Србији. Поред Београда, посетиће и Нови Сад и Сремске Карловце. Отварање директне авио-линије између Београда и Хелсинкија пре пола године, отворило је врата туристичкој сарадњи двеју земаља.

Новинари из Финске заказали су нам дружење на прилично необичном месту, на пијаци, али убрзо смо схватили разлог. Већина њих се бави гастрономијом земаља кроз које путују.

Ноћ укуса на Палилулској пијаци је право место за њих. Све здраво, природно, органско.

Од туршије, ајвара, ситних колача и сувог воћа до печенице, сланинице и сира са различитим додацима: белим луком, першуном, алевом паприком, сусамом или без додатака, како мајстор каже-клот. Финским новинарима су пуне руке.

„Одушевљена сам Србијом. Кратко смо овде, а већ сам осетила тако пуно различитих укуса. Ваша кухиња је веома разноврсна. Имате оно што ми волимо да кежемо 'праву храну', домаћу. То је импресивно“, каже финска новинарка Марија Маркус.

„Пробали смо много локалних специјалитета. Овај концепт ноћног маркета ми се веома допада. Можете да дегустирате производе, а онда купите оно што вам се допада. Волим да путујем тамо где људи једу здраву храну, а онда и да пишем о томе. Данас сам попио само једну ракију, надам се да ћу вечерас попити бар још једну“, наводи њен колега Хејки Кесконан.

„Град ме одушевљава, није превише поклекао пред глобализмом. Мислим да би био веома интересантан Финцима. Имате огромне потенцијале, али вам треба јача реклама“, сматра сниматељ Андрас Тејст.

Туристичка организација Србије је прошле године угостила 150 страних новинара и блогера и више од 70 организатора путовања.

„А у овом конкретном случају је то посебно важно, зато што је то прва организована група финских новинара од тренутка када је Ер Србија увелика директну линију између Београда и Хелсинкија. То нас је и удружило, Ер Србију, ТОС, ТОБ и хотеле“, објашњава Лијана Станковић из Туристичке организације Србије.

У данашње време, никоме ништа није далеко. Све европске престонице су међусобно удаљене тек два-три сата лета. Туристи су радознали, и потребан је не велики, само добар разлог да спакују кофере и крену на пут.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво