Јесте ли пробали сир од меда?

Обично иде уз кобасицу, али ће овај ипак, боље ићи после ње. У питању је сир, али направљен од меда.

Ако сте мислили да су предавања на факултетима углавном сувопарна, студенти Пољопривредног факултета ће то демантовати. Јер су управо на предавању добили идеју да направе нешто неуобичајено за тржиште Србије – сир моцарелу од меда и меласе.

„Сви састојци који се користе за производњу нашег сира заиста су веома доброг квалитета. Што се тиче те еколошке стране, еколошког аспекта имамо пчелињи восак који смо користитли за паковање, имамо мед из Националног парка Тара, такође смо користили и меласу и на неки начин дали јој већу примену у прехрамбреној индустрији“, каже Јана Симоновић, студенткиња Пољопривредног факултета

Иако различит од свих, прави се по истом принципу као и остали сиреви пареног теста, тврде студенти мастер студија.

„Након ферменетације иде парење сирног теста и затим ми преузимамо ствар у своје руке крећемо да додајемо меласу и мед, све то лепо месимо и калупимо. Након калупљења за разлику од осталих качкаваља, наш сир нема зрење значи може се конзумирати одмах након производње. Пакујемо га ми лично у пчелињи восак и онда је спреман за конзумирање“, објаснила је Јана. 

Од идеје до конзумације за три месеца 

Међутим, мора се сачекати два до три дана да би се читав процес привео крају. Баш као што је било потребно да прође одређено време од тренутка када се појавила идеја, па до конзумирања сира. За то је требало три месеца.

Управо у лабораторији за технологију млека на Пољопривредном факултету, направљени су први кораци у производњи сира. Затим су студенти добили прилику од једне локалне млекаре да производњу наставе у индустријским условима. 

Ту је сир усавршен и добио је коначни изглед и укус. Када је реч о укусу, он представља мешавину сланог и слатког. Кажу да се најбоље слаже уз бакин колач, палачинке или слатку пицу. Ми смо га пробали отопљеног с вафлима.

„Потрошачи који су пробали сир су реаговали изненађујуће добро, пошто је ово један сасвим специфичан сир који је, за разлику од сирева на нашем тржишту, сладак заправо код нас се сиреви конзумирају као мезе, а не као дезерт, ово је један дезертни сир и схватили смо уз помоћ њега да наши потрошчи нису конзервативни“, истакла је др Зорана Милорадовић, научни сарадник Пољопривредног факултета и ментор пројекта.

Иако сира нема у слободној продаји, може се дегустирати на сајмовима хране, маркетима и фестивалима. Међутим, план је да се ускоро нађе пред купцима, а како су већ тестирали њихове реакције, још увек раде на обогаћивању сира. Такође, ради се и на оснивању сирарске академије, у којој ће се размишљати, између осталог и о томе, којим још укусима сир може да се зачини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара