Како Кинези прослављају Нову годину у Србији

Кинези толико путују током Кинеске нове године да стварају највеће миграције на свету. Ипак, има оних који су одложили путовање због вируса о којем се доста говори. Шта у Србији ових дана раде студенти из Кине који студирају наш језик?

Чен Јинг је седам месеци у Београду. Љубав ју је довела у Србију, а због љубави према супругу учи српски језик. Први пут Кинеску нову годину прославља у Србији.

„Куваћу кинеске кнедле, зато што су за мене кинеске кнедле симбол Нове године и имаћу новогодишњу вечеру са својом српском породицом. После вечере назваћу родитеље у Кини да им пожелим срећну Нову годину и на крају разменићу новогодишње поклоне са пријатељима и изаћи ћу да гледам ватромет“, објаснила је Чен Јинг.

Свака Кинеска нова година названа је по једној од 12 животиња: пацов, биво, тигар, зец, змај, змија, коњ, коза, мајмун, петао, пас, свиња. Шта за Кинезе значи година пацова? 

„Ону у својим хороскопским знаковима имају 12 животиња. Миш, односно пацов је прва животиња у том циклусу, тако да се сада обележава почетак, односно потпуно нова година.  Везују и животиње и циклус за елементе. Имамо пет елемената, ове године је, миш, односно пацов у елементу метала, односно злата“, каже професорка кинеског језика Милица Ђокић и додаје да је година која сада почиње година металног, односно златног пацова.  

Све је више наших људи који изучавају кинеску културу и уче кинески. После прославе Лунарне нове године, биће и нових течајева у Институту за стране језике.

Кратко време познанства са Кинезима довољно је да се схвати колико поштују своје обичаје. Нову годину прослављају 15 дана, а сваки од тих дана обележавају различитим обичајима. 

„Има различитих обичаја када почиње Кинеска нова година да се не износи ђубре, да се не прља, али уведено је да се облачи нешто ново, да се ставља на себе ново. Морамо бити обазриви да све то – и новац и поклони не датирају временски у далеку прошлост и да се све то претворило у кинеске обичаје, као и у наше обичаје“, истакао је Видоје Голубовић, београдски хроничар.

Пролећни фестивал или Лунарна нова година представља крај зиме и почетак пролећа и сматра се државним празником. Шиниен коајл.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво