Дворац Обреновића у Такову добија реплику

Влада Србије са пет милиона евра финансираће поновну изградњу дворца Обреновића у Такову, који је изгорео 1917. године. Припрема се пројекат, а реплика дворца, осим због историјског и културног наслеђа Обреновића, биће важна и за развој туризма.

Разгледнице, фотографије, делови намештаја и посуђа једина су сведочанства о постојању дворца у Такову. Део сеника и помоћне објекте који су били у дворском комплексу памти Љубиша Јовановић. Сећа се и да је крајем педестих у сеоској библиотеци читао књиге које су неким чудом сачуване из дворца.

„Ту се налазила и шах-сала са шах-столовима који су припадали дворцу. Ја мислим да је било једно четири гарнитуре столова са фурнираним, лепим црно-белим пољима, са фигурама и фиокама“, прича Љубиша.

Краљ Александар и краљица Драга боравили су у њему само једном. После Мајског преврата, којим је династија Обреновић свргнута са власти покретну имовину наследила је краљица Наталија, па велики део онога што је било у дворцу продат је на аукцијама у иностранству.

Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја, истиче да је 1911. године организована аукција, односно лицитација испред цркве брвнаре у Такову.

„Део покућства такође је продат, а тај новац краљица није задржала за себе већ је локалним, тадашњим властима овде проследила за опремање Дома Милоша Великог, а то је заправо први део данашње зграде Гимназије у Горњем Милановцу“, објаснио је Марушић.

Градња реплике здања, ког су пре више од века пројектовале архитекте из Беча, планирана је у непосредној близини чувеног Таковског грма, на месту некадашњег дворца.

„Желимо да се одужимо династији Обреновић са једне стране, са друге стране мислимо да је то велики потенцијал Општине Горњи Милановац. Ми морамо свакако у Таково вратити све екскурзије, превасходно да наша деца науче одакле је потекла модерна Србија“, закључио је Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац.

Летњиковац у Такову, историчари бележе, краљевски пар добио је на дар од народа Рудничког округа 1901. године. Истина, мање раскошан од других грађевина у којима су Обреновићи живели – имао је 36 просторија, бројне салоне.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво