По чему су Дупљајска колица посебна и зашто су се нашла на возачким дозволама

Налазе се на свакој возачкој дозволи у Србији, мотоциклисти их сматрају својим заштитним знаком, а мало људи зна шта су то Дупљајска колица и због чега баш Дупљајска.

Дупљајска колица представљају ремек дело праисторијске уметности. Два слична примерка ових колица открили су белоцрквански сељаци на археолошком налазишту Дупљаја, код Беле Цркве, па су назив и добила по овом локалитету.

Заштитни су знак мотоциклиста, а слика овог експоната из бронзаног доба налази се на свим српским возачким дозволама, не само због историјске вредности, већ због тога што имају савршено урађен точак.

„Оно што је најзанимљивије је да је на овим колицима најсавршеније урађен точак за сва дела која су пронађена у том периоду. То је један од најбитнијих проналазака у нашем крају генерално, и ја мислим најстарији узорак који је постојао овде у Белој Цркви“, објашњава Жељко Стаменковић, директор техничке школе у Белој Цркви.

Дупљајска колица заштитни су знак не само мотоциклиста већ и места на ком су пронађена. Зато се реплика овог експоната, урађена у размери 1:10 налази у холу Техничке школе у Белој Цркви. Уметник Ненад Брачић удахнуо је нови живот том археолошком налазу.

„Јако сам срећан да су на правом месту и да имају своју улогу и дидактичку и културну, а и спасена су од пропадања", наводи уметник Ненад Брачић.

Један оригинални примерак Дупљајских колица налази се у Народном музеју у Београду, а други се, као предмет од изузетне важностуи чува у сефу Вршачког музеја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво