Како Београд слави кинеску Нову годину

Обележавање кинеске Нове године, која почиње 24. јануара у 17 часова, наставља се и у Београду. Поред новогодишњег вашара, Београђани су имали прилике да виде и дефиле и наступ кинеске уметничке трупе. Сутра ће наступити на Калемегдану, а на истом месту ће у петак, уз ватромет бити организовано и одбројавање до кинеске Нове године.

Пре уласка у годину пацова, кинески уметници воде рачуна да призову добро и отерају лоше из претходне године. Њихов рецепт је традиционална опера и плес јанко.

„Имам овај кишобран како бисмо следеће године имали добро време, сунце, добру кишу, а овим штапом терам оно што је лоше. Имам овај костим да би донео срећу свима, па и Србима, зато сам баш овако обучен“, каже Хонг Шенг Ванг из Шандонгска опера.

Други пут се на овај начин кинеска Нова година прославља у Србији. Осим Београда, славе је и други градови попут Лондона, Сан Франциска, Сиднеја...

„Требало бих да представљам уважену личност, нешто попут царице. Мој колега глуми кинеског цара и ми ван Кине приказујемо кинеску културу. Нећемо бити овде за Нову годину, али да смо тада ван Кине сигурно бисмо је провели с људима из те државе како би видели како ми славимо“, наводи Ли Јие Ванг из Пекиншке опере.

Осим што могу да уживају у плесу, песми и мађионичарским триковима, Београђани и њихови гости имају прилику да науче нешто о традиционалним кинеским рукотворинама. Могу да пробају чај, кинеску ракију али и да виде како их доживљавају кинески уметници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи