Потврђено да је пронађена слика дело Густава Климта

Потврђено је да је слика скривана у зиду италијанског музеја украдени „Портрет даме“ славног Аустријанца Густава Климта, саопштили су тужиоци, две деценије након што је дело нестало.

„Не с мало емоција, могу вам рећи да је рад аутентичан“, рекла је новинарима тужитељка Орнела Чика, мислећи на слику коју су открили вртлари унутар спољног зида Галерије савремене уметности „Рики Оди“ у Пјаченци.

Званичници музеја првобитно су саоштили да не могу одмах потврдити да ли је слика заиста украдени Климтов рад док се не спроведу научни тестови.

Настала у периоду 1916-1917. године, експресионистичка слика приказује лице и торзо младе жене смеђе косе, са смарагднозеленом позадином.

Слика, за коју је музеј проценио да би могла да вреди између 90 и 100 милиона евра, нестала је у фебруару 1997. године док је музеј био затворен за посетиоце.

У децембру су вртлари који су и уклањали бршљан са спољног зида пронашли мали простор за вентилацију у коме у открили слику, без оквира, умотану у црну кесу за смеће.

Бршљан који је покривао отвор није био уклањан скоро деценију.

У 1996. години је рентгенском анализом слике откривено да она заправо прекрива други портрет, лице друге жене, реноси АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво