Брци раздора између Сеула и Вашингтона

Ситуација на Корејском полуострву никада није мирна, а бркови америчког амбасадора у Сеулу, Харија Хариса, не доприносе смиривању тензија, пошто подсећају Корејце на дане јапанске колонијалне власти.

Упркос томе што је Харис уложио знатне напоре у залагању за денуклеаризацију Корејског полуострва, једна друга ствар боде очи Јужнокорејцима, а то су бркови америчког амбасадора.

Можда делује небитно, али бркови код Корејаца носе веома негативну конотацију јер их подсећају на колонијану прошлост и владавину Јапана над полуострвом од 1910. до 1945. године.

Хариса, бившег морнаричког адмирала рођеног у Јапану из брака Јапанке и америчког официра, оптужују у Јужној Кореји да је пуштањем бркова увредио домаћине.

Наиме, свих осам јапанских генерала-гувернера који су владали Корејским полуострвом имали су бркове.

Са друге стране, 63-годишњи Харис рекао је новинарима у Сеулу да је неправедно оптужен због свог порекла.

„Моји бркови, из неког разлога, постали су предмет фасцинације у Јужној Кореји. Медији, а посебно људи на друштвеним мрежама критикују ме због мог етничког порекла, зато што сам полу Јапанац, полу Американац“, рекао је новинарима Харис.

Нисам могао ни да порастем, нити да се подмладим...

Како је навео, током највећег дела своје морнаричке каријере био је потпуно обријан, али је одлучио да пусти бркове када је ушао у дипломатију.

„Желео сам да направим неку разлику између мог старог живота у морнарици и новог дипломатског ангажмана. Покушао сам да порастем, али није било могуће. Покушао сам и да се подмладим, али ни то није било изводљиво. Ипак, могао сам да пустим бркове, па сам се одлучио за то“, објаснио је Харис за Корија тајмс.

Тај лист наводи да су амбасадорови бркови схваћени као „само још једна у низу увреда и присилном понашања које Вашингтон показује према Сеулу".

„Хариса често исмевају да није амбасадор, већ генерал-гувернер“, истиче лист.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 17. јан 2020, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

Па нека се обрије!

Ако Корејце бркови америчког амбасадора подсећају на јапанског окупатора, зар је толики проблем да их обрије? Замислите шта би се писало и причало по Србији када би немачки амбасадор у Београду носио бркове као што је имао Хитлер?!

(петак, 17. јан 2020, 14:04) - sumenko [нерегистровани]

Brkovi.

Bili nekad ukras muskog lica ,a sad je moda obrijana glava i crna brada.