Жена на челу ватиканског секретаријата за мултилатералне односе

Папа Фрањо именовао је правницу др Франческу ди Ђовани као прву жену која ће се наћи на челу једног од најважнијих ватиканских секретаријата задуженог за дипломатске односе.

Рођена у Палерму 1953. године, Франческа ди Ђовани већ 27 година ради у Државном секретаријату за иностране послове. Овим именовањем биће одговорна за вођење одељења које координира односима Свете Столице са Уједињеним нацијама и другим међувладиним организацијама, преноси АП.

Ди Ђовани је до сада била посебно ангажована на питањима миграција и избеглица, међународном хуманитарном праву, комуникацијама, међународном приватном праву, положају жена, интелектуалној својини и туризму. 

Ди Ђовани ће имати два подсекретара, а један, монсињор Мирослав Вацховски ће се и даље бавити билатералним односима.

Како се наводи, папа је одлучио да се женама дâ већа улога у доношењу важних одлука у Ватикану и Католичкој цркви, а посао који ће обављати Франческа ди Ђовани, до сада су радили свештеници, бискупи или кардинали.

После именовања Ди Ђованијева је ватиканским медијима рекла да ова Папина одлука показује да он посвећује пажњу женама и сложила се са његовим ранијим ставом да жене имају важну улогу у успостављању мира, као медијатори и исцелитељи.

Још неколико жена има висок ранг у другим канцеларијама Ватикана, укључујући подсекретаријат за верски ред и два подсекретаријата у ватиканској канцеларији за лаике.

Државни Секретаријат је најважнија ватиканска канцеларија која координира унутрашњим радом Свете столице, као и дипломатским односима са другим државама.

број коментара 0 Пошаљи коментар