Базу коју су бомбардовали Иранци градиле југословенске фирме

База Ајн ел Асад, која је јуче била на мети иранског ракетног напада, једна је од пет база које су никле осамдесетих година у Ираку, а за њихову изградњу биле су задужене грађевинске фирме из СФРЈ.

Првобитно названа Кадисија, по бици код Кадисије, база је укључена у пројекат назван „Супербаза“, који је покренут 1975. године као одговор на арапско-израелске ратове 1967. и 1973. године и поуке извучене из њих.

Пет база нашло су у пројекту, који је носио грађевинску ознаку „Објект 202“. Свака од њих покривала је површину од 40 квадраних километара са свим пратећим објектима, укључујући и објекте до 50 метара под земљом.

Свака је имала десетине писта и путева који су из ваздуха одавали облик трапеза, а због грађевинских фирми из СФРЈ, добиле су надимак „Југои“.

База Ел Асад, коју је иранска војска јуче гађала, носила је званично грађевинску ознаку „Објект 202-Б“, а изграђена је између 1981. и 1987. године.

Менаџер пројекта била је фирма СДПР, док је за пројектни инжењеринг био задужен „Аероинжењеринг“. Компаније којима је поверено извођење радова биле су „Гранит“, „Враница“, „И. Л. Лавчевић“ и „Унионинвест“.

Читав пројекат био је вредан 280 милиона долара. Укључивао је ојачане војне структуре - војни аеродром, касарне, склоништа за особље, хангаре за бомбардере и ловце.

Осим војних објеката, изграђена је и сва потребна инфраструктура и јавне зграде потребне за живот 5.000 припадника и њихових породица. То је подразумевало градњу основних и средњих школа, библиотека, џамија, болница, биоскопа, спортских центара и базена.

У време изградње сматрана је најбољим што се тада могло направити.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво