„Сатане“ иду у отпад – Русија ове године уништава два најснажнија нуклеарна пројектила

Руска војска ове године планира да уништи две интерконтиненталне балистичке ракете, које се и даље сматрају најдеструктивнијим оружјем на свету. Ракете „Р-36М2“ у речнику Северноатланске алијансе носе име „СС-18 сатана“.

Два пројектила, тренутно ускладиштена у једном комплексу на Уралу, треба да буду уништена до новембра, јавља Интерфакс.

Ракете, које без горива теже 52 тоне, биће расклопљене и делом рециклиране, пошто садрже приличну количину вредних сировина.

Свака „сатана“ садржи 1,2 килограма злата, око 19 килограма сребра, неколико грама платине, око шест тона гвоздених легура и још 20 тона другог негвозденог метала.

Остатак ракете је од фибергласа, гуме и других материјала који ће бити рециклиран.

Уништавање два пројектила је у складу са процедуром зацртаном америчко-руским Споразумом о смањивању стратешког наоружања (Нови СТАРТ), који је последњи договор о контроли наоружања и истиче 2021. године.

„Р-36М2“ важе за најснажније интерконтиненталне пројектиле, али су прилично старе и треба да буду замењене новим „РС-28 Сармат" ракетама.

„Сатана“ је зависно од жељене улоге могла да носи 38 бојевих глава снаге 250 килотона, 24 главе од 500 килотона или 15 до 17 глава снаге једног мегатона.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво