„Сатане“ иду у отпад – Русија ове године уништава два најснажнија нуклеарна пројектила

Руска војска ове године планира да уништи две интерконтиненталне балистичке ракете, које се и даље сматрају најдеструктивнијим оружјем на свету. Ракете „Р-36М2“ у речнику Северноатланске алијансе носе име „СС-18 сатана“.

Два пројектила, тренутно ускладиштена у једном комплексу на Уралу, треба да буду уништена до новембра, јавља Интерфакс.

Ракете, које без горива теже 52 тоне, биће расклопљене и делом рециклиране, пошто садрже приличну количину вредних сировина.

Свака „сатана“ садржи 1,2 килограма злата, око 19 килограма сребра, неколико грама платине, око шест тона гвоздених легура и још 20 тона другог негвозденог метала.

Остатак ракете је од фибергласа, гуме и других материјала који ће бити рециклиран.

Уништавање два пројектила је у складу са процедуром зацртаном америчко-руским Споразумом о смањивању стратешког наоружања (Нови СТАРТ), који је последњи договор о контроли наоружања и истиче 2021. године.

„Р-36М2“ важе за најснажније интерконтиненталне пројектиле, али су прилично старе и треба да буду замењене новим „РС-28 Сармат" ракетама.

„Сатана“ је зависно од жељене улоге могла да носи 38 бојевих глава снаге 250 килотона, 24 главе од 500 килотона или 15 до 17 глава снаге једног мегатона.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. јан 2020, 20:32) - Mile [нерегистровани]

gledaj malo bolje

Pa satana su je nazvali natovci a ne rusi. citaj malo bolje.

(понедељак, 06. јан 2020, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

@Не могу да верујем.

Ne brinite, imaju Rusi naslednika ove rakete jos mocniju raketu Sarmat...

(понедељак, 06. јан 2020, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

@Satane?

Da ste se malo informisali, znali bi da Rusi ovu raketu zovu R-36 Vojvoda. Satana je nato oznaka za ovu raketu.

(понедељак, 06. јан 2020, 18:41) - anonymous [нерегистровани]

Satane?

Baš lepo od hrišćana da drugima žele da pošalju đavola!
Pravo hrišćanski, nema sta. Zato hrišćanstvo i nestaje.

(понедељак, 06. јан 2020, 17:56) - Гоџа [нерегистровани]

Не могу да верујем...

Ако су они нормални, онда сам ја леп! САД и ВБ се непрестано наоружавају и то зато да би стекли тактичку предност у односу на Русију и онда немилосрдно напали а Руси се разоружавају и то по одердбама споразума који друга страна не поштује.

(понедељак, 06. јан 2020, 16:55) - anonymous [нерегистровани]

Nuklearno oruzje

Gledao sam BBC-ev ili CNN-ov dokumentarni film o Cernobiljskoj katastrofi. U filmu izmedju ostalog govori i Gorbacov. On u filmu iznosi podatak da je SSSR pred raspad zemlje imao 2.000 ovih satana raketa, i da je svaka bila jaka kao 100. Cernobilja i kaze: Te rakete su bile namenjene vama na zapadu.

Kada se na to dodaju i druge nuklearne rakete i bombe ( sto sovjetske sto americke itd), hemisko i biolosko oruzje ( a radilo se o desetinama hiljada nuklearnih bombi i raketa), daj Boze da bi od planete zemlje ostao kamen na kamenu da je hladni rat u jednom trenutku prerastao u 'vruci'...