Најтраженији половни аутомобили ове године у Србији

Људи у Србији највише су тражили возила у вредности од 1.000 до 2.000 евра, а у нашу земљу је ове године увезено око 16.000 више половњака него претходне.

Може се рећи да су екологија и најава забране увоза појединих категорија возила обележили тржиште половних аутомобила у 2019. години. У први мах говорило се о забрани увоза возила која имају Евро 3 и Евро 4 моторе, затим да би могао бити забрањен увоз свих возила старијих од 10 година.

Ипак, пред крај године стигао је нешто ублаженији став на ову тему у виду најаве да ће бити забрањен само увоз возила са Евро 3 моторима и то највероватније тек од 2021. године.

Уз све то, јавност је додатно узбуркало подсећање да ће од јула 2021. године количина штетних материја у издувним гасовима бити услов за пролаз техничког прегледа и процене да би чак и до милион возила могло да остане нерегистровано.

Цене мирују, имамо до 5.000 евра за половњака

Међу кључним факторима приликом одабира аутомобила јесте свакако његова цена, па се самим тим поставља питање како су све ове најаве утицале на цене половњака.

И док су се у јавности појављивале разне информације, анализа цена оглашених аутомобила коју је урадио портал Половни аутомобили показује да тржиште на ове најаве није реаговало, а осцилације су готово минималне.

Током читаве године, просечна цена аутомобила у зависности од Евро стандарда била је:

Евро 3 - 2.200 евра
Евро 4 - 4.150 евра
Евро 5 - 8.900 евра
Евро 6 - 18.750 евра

Дизелаши су у просеку били за око 25 одсто скупљи од бензинаца.

Што се тиче потражње, посетиоци сајта Половни аутомобили највише су били заинтересовани за аутомобиле у вредности од 1.000 до 2.000 евра. Чак 26 одсто њих је претраживало возила у том ценовном рангу.

Иза њих су она са ценом од 2.000 до 3.000 евра (19 одсто), а затим аутомобили чија је цена била између 3.000 и 5.000 евра (15 одсто).

Дизел и даље најпопуларнији

Већ годинама дизел држи прво место. Чак 45 одсто посетилаца сајта тражило је аутомобил на ово гориво.

Интересовање за бензинцима (28 одсто) на истом је нивоу као прошле године, док је заинтересованост за аутомобиле који имају уграђен плин нешто мање и пало је са 22 на 18 одсто.

За возилима на хибридни и електрични погон и даље је слабо интересовање.

„Немац“ је „немац“

Немачки аутомобили су без конкуренције – већ годинама заузимају првих пет места. Први је „Фолксваген“, а тек иза њега су „Ауди“ и БМВ. Затим следе „Опел“ и „Мерцедес“.

Другу годину заредом најтраженији модел је „ауди А4“, а одмах иза њега је „ауди А6“. Следи БМВ „тројка“, али на четвртом месту је поново играч из „Фолксваген“ групације – „голф“.

Што се тиче кубикаже, годинама су ствари непромењене и убедљиво највише се траже аутомобили са мотором до 2.000 кубика.

Све док буде постојао тзв. порез на луксуз, односно знатно скупља регистрација за кола са мотором од преко два литра, тешко да се може очекивати веће интересовање возача за њих.

Већи увоз половњака у 2019.

За првих десет месеци 2019. у Србију је увезено око 16.000 више половних аутомобила него 2018. године.

Прецизније, према подацима Републичког завода за статистику од јануара до октобра ове године увезен је 97.751 аутомобил, док је за исти период 2018. увезено 81.796 половњака.

Да ће увоз половних аутомобила у 2019. бити већи него 2018. могло се наслутити већ почетком године.

Наиме, већ у првим месецима ове године увезено је више половњака него у првим месецима 2018.

Чак 73 одсто увезених аутомобила су дизелаши. Убедљиво највише аутомобила увозимо из Немачке (59 одсто), затим следе Француска (20 одсто) и Италија (8 одсто).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије