Пушење као туристичка атракција

Oве године Србија је угостила 3,7 милиона туриста, од којих су половина странци. Многе од њих наша земља је привукла због природе, хране и пића, које сматрају и за главне брендове. Осим тога, Србија је једна од ретких европских земаља где несметано може да се пуши у угоститељским објектима, што се често истиче као предност. Kолико дувански дим заиста привлачи туристе?

Kафана. Место уцртано на мапи готово сваког туристе приликом посете Србији. Овде се осим у јелу и пићу, несметано и гратис може уживати и у дуванском диму. Наравно ко је љубитељ. Kо није, за њега ће се тек у понекој кафани наћи непушачки кутак.

„Mислим да баш употпуњава доживљај и да им не смета, јер никад нисам имала притужбу на мејлу или друштвеној мрежи да су задимљене просторије“, каже Милица Петковић из ресторана „Три шешира“.

За једне, окруженост дуванским димом – рај, за друге – пакао. То добро зна Јелена Станковић, која већ деценију и по Србијом крстари са туристима. Најчешће са Скандинавцима, а повремено и са Американцима, Енглезима и Аустралијанцима. Ево шта квари њихов утисак о земљи.

„Небитно да ли смо у неком кафићу, ресторану, на вечери или на ручку, смета им што се пуши. Нису они у основи против пушења, многи и јесу, али сматрају да људи који пуше треба да изађу напоље, да треба да поштују непушаче, децу која седе у том локалу. Такође мисле да ако то сада не утиче, у будућности ће сигурно негативно утицати на имиџ Србије“, истиче Станковићева.

А део имиџа за сада је то да након доброг јела, уследи покоја чаша алкохола, а уз то обавезно и цигарета. И да вас нико не гледа попреко, јер пушите у кафани. То се подразумева. Међутим, има и оних који се не уклапају у ту слику.

„Рецимо, Скандинавци када дођу они сви излазе напоље и пуше. Уколико сам случајно у ресторану кажем им да није проблем да пуше у ресторану, али нема шансе, они пуше напољу“, напомиње Петковићева.

Гостима из региона не смета дим

За разлику од њих, Бугари искључиво траже кафане у којима је дозвољено пушење, кажу угоститељи. Столови без пепељара не долазе у обзир ни осталим комшијама. Нарочито Босанцима, Хрватима и Македонцима.

Иако је уврежено мишљење да једни у дувану уживају, а да другима дим смета – у комисији за контролу дувана истичу да је дувански дим штетан за све.

„Никоме не користи, ни угоститељском сектору не користи, јер нема ту неке велике економске добити. Све земље у свету које су забраниле пушење потврдиле су и доказале да је угоститељски сектор у позитивном развоју и добити како су забранили пушење“, истиче др Ика Пешић из Републичке стручне комисије за контролу дувана.

Иако је према садашњем закону о заштити становништа од изложености дуванском диму, предвиђено да угоститељски објекти имају одвојене делове за пушаче и непушаче, у пракси то често није случај.

Због тога је Kомсија за контролу дувана Министарства здравља пре четири године иницирала измене и допуне закона, којима би требало да се потпуно забрани пушење у затвореном простору. Уколико се то деси, како ће се провести угоститељи, а како туристи?

„Ја искрено мислим по оној доброј старој – кога нема без њега се може. Тачније – чега нема без тога се може, тако да мислим да бисмо исто радили“, сматра Петковићева.

Туристички водич Јелена Станковић мисли да би се можда у почетку одлука о потпуној забрани пушења одразила на људе који долазе из бивших југословенских држава, јер се тамо пуши порпилично.

Док се измене закона не усвоје, пушачи у Србији могу да уживају без проблема и без бриге да ће ове хладне дане провести смрзавајући се испред локала.

У једном београдском ресторану у боемској четврти у коме је екипа РТС-а снимала ову причу део за непушаче био је потпуно празан. Многи би то приписали слободи коју пушачи уживају у Србији, без обзира на то да ли су домаћини или туристи.

Међутим, у разговору са онима који готово свакодневно туристе упознају са Србијом показало се да пушење није бренд Србије и да дувански дим не привлачи баш све странце.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. дец 2019, 14:13) - anonymous [нерегистровани]

kafana nije kafana bez dima

U redu je uvesti zakon, ali takav da omogucava opcije - npr. vece namete onima koji dozvoljavaju pusenje u svojim objektima. Zasto iskljucivost? Slazem se da ogranicenja neka moraju da postoje i da ne bi trebalo trovati ljude koji su sami odabrali zdravije zivotne navike. Ali gledajuci ove komentare, vidim da se ovde sve radikalno treba resavati. U tom slucaju, zasto ne bismo zabranili decu u kafanama? Prvo i osnovno, kome nije mesto u kafani, neka ide u poslasticarnicu. Eto...na primer.

(понедељак, 16. дец 2019, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

čime se budala ponosi, toga se pametan stidi

(недеља, 15. дец 2019, 01:39) - anonymous [нерегистровани]

Zabrana

Glup je izgovor pusaca da mi nepusaci njima kvarimo gust ili dolazak u kafanu... pa ni ja prvi ne odlazim u kafic zbog tog dima vec zbog kafe. Ceo Svet uvodi, red bi odavno bio i kod nas.

(субота, 14. дец 2019, 22:16) - ," [нерегистровани]

Рак плућа и срчани удар

Има ретких случајева да неко, ко није пушио, умре од рака плућа. Има и ретких судбина да пушачи не добију рак, или да не умру од срчаног обољења.

Али, огромна већина пушача (и они који су изложени диму) умире искључиво од последица пушења/дуванског дима.

(субота, 14. дец 2019, 21:52) - anonymous [нерегистровани]

Тражио сам у Београду ресторан где се не пуши

И нашао сам један близу ветеринарског факултета била бела налепница кад дође неки и запали и ту тако да налепнице не помажу нема ту помоћи без закона. Ја сам против пушења на јавним местима. Срећа да живим у Немачкој па могу лепо у ресторане у Србију долазим што морам а у ресторане и кафане ћу ићи кад забране пушење хвала на простору.

(субота, 14. дец 2019, 17:00) - Mislilac [нерегистровани]

Predlog

Zar nije jednostavnije da država zabrani proizvodnju cigara?

(субота, 14. дец 2019, 16:33) - cedo [нерегистровани]

merak

kafa bez cigarete je kao paradajz bez soli,

(субота, 14. дец 2019, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

uzas

Sramota za ovakav naslov teksta i cime se ponosimo.Odavno znamo da pusaci i vlasnici pasa nemaju osecaj prema ljudima koji ne puse niti poseduju pse. Cime se drugi stide , mi se ponosimo . U svetu pusi samo najnizi sloj ljudi .

(субота, 14. дец 2019, 15:25) - anonymousLjubimko [нерегистровани]

Trava

Neka dozvole pusenje Kanabisa bice jos vise gostiju

(субота, 14. дец 2019, 14:44) - Igor [нерегистровани]

A gde nema dima?

Pa kod nas se puši i tamo gde je najstrože zabranjeno: u bolnicama po odeljenjima, zaposleni u državnim firmama po kancelarijama, u školama, u sudovima, policiji...
Civilizacijski baš zaostajemo