Пећински цртежи на Сулавезију стари 44.000 година

Пећински цртежи откривени на индонежанском острву Сулавези, на којима је приказана сцена лова, како је установљено додатним анализама, стари су 44.000 година, што је најстарија позната пећинска уметност људске врсте на свету.

 

Уметничко дело пронађено у индонежанским пећинама још 2017. године готово је дупло старије од било које претходно откривене сцене лова на пећинским цртежима било где у свету, показују анализе.

Раније су цртежи овог нивоа сложености били датирани на отприлике 20.000 година, заједно са најстаријим пећинским сликама за које се веровало да су најједноставније креације, попут отисака руку.

„Били смо запањени импликацијама ове слике“, наглашава Адам Брум, археолог Аустралијског истраживачког центра за људску еволуцију на Универзитету „Грифит“.

Истраживање је урађено у сарадњи са индонежанским Националним истраживачким центром за археологију и научницима из одељења за културну баштину Макасара, главног града провинције Јужни Сулавези.

„Претпостављамо да овај изванредни призор представља неку причу или мит“, напомиње професор Брум.

На зиду широком четири и по метра приказано је шест сисара који беже – два су сулавеске брадавичасте свиње, а остале четири су патуљасти биволи, мале, али жестоке животиње које и данас настањују шуме овог острва. Животиње прогоне фигуре сличне људским, али са животињским атрибутима, које држе дуга копља или конопце. Тела ових фигура су људска, али једна изгледа као да има главу птице, а друга има реп.

Овакви прикази људско-животињских створења се јављају у готово свим митовима и чести су у религијама широм света, а представљају божанства, духове или претке.

„Најфасцинантнији аспект ових цртежа је то што они имају све кључне елементе савремене људске спознаје“, напомиње професор Маким Обер, археолог са аустралијског Универзитета „Грифит“.

Пећина се налази у добро истраженом комплексу који су истраживачи посећивали током последње деценије. До открића је дошло случајно, када је један члан експедиције приметио отвор и попео се на стабло смокве да провери куда води. Потом је уследио шок.

Прецизно одређивање старости пећинских цртежа није једноставно. Научници се углавном ослањају на анализу минералних наслага које су се наталожиле током времена. Мерењима периода распада радиоактивног уранијума и других елемената утврђено је да су цртежи стари између 35.100 до 43.900 година. Детаљан опис цртежа објављен је у часопису Нејчр.

Пре овог најновијег открића, најстарији неспорни примери фигуративне пећинске уметности стари су око 35.000 година. Најстарији откривени примери пећинске уметности уопште су апстрактни облици приписани неандерталцима, стари 64.000 година. На овим цртежима су биле приказане линије, тачкице и облици слични животињама. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво