Даривање је радост коју треба неговати целе године

Приближава нам се Нова година и Божић, време даривања. Већина људи даривањем поклона жели да искаже љубав и захвалност, али осећај заједништва и даровања треба неговати током целе године, а не само током празника.

Даривање је посебна врста радости и она не мора да има материјалну вредност. Сваког дана имамо много прилика да дарујемо неког осмехом, подршком, гестом пажње, лепом речју.

„Неки људи више воле да дају, неки више воле да примају, а заправо, идеално би било да сви имамо ту способност и да поклањамо и да примамо. Свакако су у већој предности људи који могу да дарују, посебно када су у току неке хуманитарне акције, па кад могу да уложе више новца, времена или труда за неке друге људе. Новогодишњи празници, славе и празници око Божића су веома значајни за све чланове породице. Тада се сви окупљају, друже се, боље се упознају и то је време весеља. Међутим, ми морамо да се сетимо да немају сви људи породицу, неки су стари, остали су сами, неки људи су болесни, неки људи никада нису ни засновали породицу, тако да би права ствар и прави дар за њих био да их неко позове у госте у ово празнично време“, наглашава психотерапеуткиња, Биљана Ћулафић.

Осећај заједништва и даровања треба неговати током целе године, а не само током празника.

„Много људи разне своје празнине и разне своје потребе заправо храни на погрешан начин кроз куповину. Неко се не одмара довољно, пуно ради и изгара и онда себи задовољава неке потребе тако што купује поклоне. Или, не проводи довољно времена са својом породицом, партнером или пријатељима, па ће им кроз тај поклон надоместити пажњу. Или, немам довољно забаве у свом животу, па ћу се забавити куповином. Тешко је преко избора поклона одредити карактер особе, али тај избор свакако говори која су уверења те особе и о томе како она види свет око себе“, напомиње психотерапеуткиња.

Поклон представља пажњу, наклоност и емоционалну повезаност између онога ко дарује и ко прима поклон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво