Подземна базилика у Риму добила „фејслифтинг“

Древна подземна базилика у Риму, откривена пре само једног века, добила је „фејслифтинг“, а њен освежени изглед од данас је доступан јавности.

Подземна базилика у Риму добила „фејслифтинг“ Подземна базилика у Риму добила „фејслифтинг“

Базилика се налази близу древне капије старог Рима познате као Порта Мађоре, и датира из првог века наше ере. Њена оригинална употреба је мистерија, пише АП.

Неки научници сматрају да је подземни простор служио као место за следбенике култа. Други кажу да се вероватно радило о гробници.

Вода, која је улазила у базилику учинила је да се на њеним унутрашњим зидовима наталожи плесан, бактерије и наслаге калцијума. Базилика је украшена сјајним рељефима који приказују митолошке фигуре и призоре из свакодневног живота.

Откривена 1917. године током градње оближње железничке пруге, сматра се најранијим познатим архитектонским примером у Риму чувене структуре које имају базилике.

Швајцарска фондација посвећена рестаурацији уметничких дела и споменика финансирала је чишћење базилике.

Туристи могу да посете подземну базилику друге, треће и четврте недеље у месецу уз резервацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво