Рабаџијски занат – само за најупорније

Упркос савременој механизацији за извлачење дрвене грађе из шума, и данас је неопходна воловска запрега. Захваљујући томе опстаје рабаџијски занат, који у златиборском крају одржавају најупорнији, иако је то тежак и мукотрпан посао.

Из златиборске Јабланице поглед сеже и до врхова Дурмитора. Центар села, у којем се лети одржава сеоски вишебој, краси и дрвена скулптура, слична оној у центру најпосећенијег туристичког центра.

На Златибору је скулптура урађена на основу фотографије из прошлог века. А ова у Јабланици по рабаџији који је још ради.

„Па жив сам и здрав сам, хвала Богу и прав. А дигли ми ови Туристичка организација неки спомен дрвени, што је занимљиво“, каже Милојко Удовичић Шиш, рабаџија са Златибора.

Четири деценије Милојко је рабаџија. Најтеже је зими када по снегу и мразу до шуме пешачи и по неколико сати.

Тек тада започиње превлачење балвана, а упркос умору, кући се враћа истом стазом.

„Снијег пада, китина за врат, волови мокри. Ето да би се тај неки динар зарадио, да се преживљава. Море да се живи и без овога, али ето, ми смо то тако научили“, додао је Милојко.

Међу млађим рабаџијама је његов колега Милан Дидановић, са којим ради по шумама и дели промене годишњих доба. Недавно су на тридесетак метара имали близак сусрет са медведом.

„У, како сам га угледао, ја сам стао. Стао је и он, глава је порасла ко Торник наш, што каже. Кажу ко наш Торник, е после смо увикли. Имамо неку штенад, за нама иду. Кад су штенад уз волове, медвед је туј близу, а чим штенад малко крену по овој шуми, траже зеца, тамо вамо, нема медведа“, испричао је Милан Дидановић Креја, рабаџија са Златибора.

Песмом и хумором кажу терају умор, а са Златибором у срцу, вредно раде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво