„Уклавири“ – Како су Новосађани оборили Гинисов рекорд

У Нови Сад, град који је Омладинска престоница Европе за 2019. годину, стигла је још једна титула – Гинисов рекорд. Двадесет и троје ђака и професора Музичке школе „Исидор Бајић“, уз подршку Опенса успело је да обори Гинисов рекорд у броју људи који у исто време свирају један клавир.

У септембру, у Градској кући, ученици и професори Музичке школе „Исидор Бајић“ су уз пренос на друштвеним мрежама и Тргу Слободе, свирајући петоминутну композцију на једном клавиру оборили Гинисов рекорд. Обарању су претходили месеци увежбавања композиције Зора, Ивана Марковића која је написана специјално за ту прилику.

„На лицима деце смо видели ту срећу када су завршили, што јесте и циљ Опенса, да подржи њих и њихове идеје и на то смо поносни. Суштина је да се различити садржаји од младих и за младе подрже у циљу да их охрабримо и дамо ветар у леђа. На нама је да чујемо њихове захтеве и да им изађемо у сусрет и помогнемо им и након 2019“, објашњава координатор Опенса, Вукашин Гроздановић.

Идеја је поникла на клавирском одсеку Музичке школе, као један од начина да се класична музика приближи публици, на атрактиван и несвакидашњи начин.

„Сјајни ученици и професори Музичке школе Исидор Бајић, уз огромну подршку тима Опенса, донели су у наш Нови Сад Гинисов рекорд. Када су наши професори и ученици, у заједничкој невероватној енергији, мотивисани и уверени у успех, кренули у освајање титуле, била сам сигурна да ћемо и успети, како смо увек до сада и успевали у жељи да нашу школу и наш град Нови Сад учинимо европском и светском позорницом. Поносна сам на младост, креативност, посвећеност, љубав према музици, заједништва и естетске и културне вредности које негујемо. Ово је велика победа вредних, упорних и талентованих“, каже директорка Музичке школе Исидор Бајић, Радмила Ракин-Мартиновић.

Они су успели оно што су претходно урадили средњошколци у Италији, Босни и Херцеговини и Холандији. То је била и прилика за њих да испробају и неке друге кутке своје уметничке личности. Све је измештено из уобичајеног начина на који се баве клавиром: од свирања једном руком, преко положаја у односу на клавир, те ситуације да су тек један од 23, уместо солисте који суверено влада са 88 дирки.

Уједно, ово је био и остао доказ да су младима отворена врата, када дођу са идејом да промене своје окружење.

Ми смо отворили врата. Сада си ти на реду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво