Зашто су Тесла и Змај неславни рекордери

Kованице са ликом тенисера Роџера Федерера прави су хит. Почетком 2020. Народна банка Швајцарске емитоваће 95.000 ових колекционарских новчића, а већ тридесет хиљада је унапред је распродато. Распитивали смо се шта се све нашло на домаћим нумизматичким кованицама, а чији се лик најдуже задржао на новчаницама које смо користили.

Федерер је први Швајцарац који је за живота добио част да се његов лик нађе на кованици. У Србији до сада ниједан спортиста није имао ту привилегију, али су се разни спортски догађаји нашли на више од 25 издања колекционарских новчића.

„Могу да поменем неколико тих издања, на пример, 9. Медитеранске игре у Сплиту 1979, после тога Светско првенство у кајаку и кануу, првенство у стоном тенису, шаховска олимпијада, Зимске олимпијске игре у Сарајеву, Универзијада... тако да су то неки важни спортски догађаји који су обележени издавањем новца“, објашњава Никола Рељић, директор Одељења у Сектору за послове с готовином.

Ипак, краћи је списак и личности и тема на кованом колекционарском новцу у односу на онај којим смо некада плаћали.

Од 1945. до данас око 220 различитих новчаница било је у оптицају. Kако су се мењали називи држава, мењале су се личности на новчаницама, теме, па и потписи гувернера.

Али је упркос томе остао само један апсолутни рекордер - и по броју новчаница на којима се нашао и по времену колико се на њима задржао.

„На новчаницама НБС је најчешће коришћен лик нашег истакнутог научника и проналазача Николе Тесле“, каже виши сарадник за изложбе и едукацију Игор Радишић.

У Народној банци Србије објашњавају нам да су баш деведесете најизазовније за њих. Штампач је тада радио готово без престанка.

„Управо током периода хиперинфлације, чини ми се да смо највише наших знаменитих личности потрошили на нашим новчаницама. Тако да поред Николе Тесле, Иве Андрића, Јосифа Панчића, наших владара из 18. и 19. века, Kарађорђа и Милоша Обреновића, имамо и Јована Јовановића Змаја. Он ће бити познат широм света управо по највећој банкноти која је емитована до тада у нашој и светској историји, а то је новчаница од пет стотина милијарди динара“, истиче Радишић.

Много мање нула имала је новчаница из 1985. када се на њој први и једини пут нашао Тито. Чешће од доживотног председника плаћали смо новцем са ликовима обичних људи.

„Управо бих поменуо Миливоја Родића, затим бих поменуо и Арифа Хералића, то је новчаница од 1.000 динара из 1955. на којој се појављује Хералић, ливац из ливнице у Зеници, а наравно не можемо заборавити и чувеног рудара Алију Сиротановића који се нашао на новчаници из 1987. од 20.000 динара“, указује Радишић.

Никада се није десило, кажу у НБС, да је новчаница са нечијим ликом одштампана па повучена. А иако неки спортиста добије своју кованицу или новчаницу извесније је да ће баш као и Федерер завршити у џеповима колекционара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво