У долини Тимока чују се само Јорданове гајде

У књажевачком крају некада је скоро свако село имало свог гајдаша, а између тонова тог музичког инструмента смештала се свакодневица мештана. Данас се на том простору чују само гајде Јордана Васиљевића. Својим музицирањем од заборава чува старе мелодије и израђује гајде.

Љубав према гајдама Јордан је донео са обронака Старе планине, из родног села Алдине Реке. Од свог деде, сеоског гајдаша научио је прво да свира, а касније и да прави тај музички инструмент.

„Имао сам вољу огромну. Чујем гајде ја одмах слушам и тако сам заволео гајде и кренуо“, сећа се Јордан и истиче да за гајде искључиво јарећа кожа може да се користи.

Јордан гајде израђује ручно, баш као што их је правио и његов деда. Јарећу кожу пажљиво бира и суши, стрпљиво обрађује дрвене делове, спаја и уклапа. А када заврши следи проба новог инструмента.

Књажевачка Руменка, Зов Старе планине и друга стара гајдашка кола репертоар су за који је много пута награђиван на смотрама народног стваралаштва у земљи и региону.

„Са гајдама сам много прошао. Да ми није гајди не бих видео ни Македонију, ни Бугарску, ни Румунију“, каже гајдар.

Јорданове комшије често уживају у његовом музицирању.

„Кад треба он нас весели, кад треба он нас помогне и тако се дружимо сви са њим. Могу да кажем да је изврстан човек“, наводи Душко Илић.

Иако на прагу осме деценије, Јордан Васиљевић неуморно наступа где год га позову. Са жаљењем каже да ће звуци гајди у долини Тимока утихнути ако му се не буде јавио неко коме ће радо пренети своје свирачко и занатско умеће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво