Како је Титов „Галеб“ постао брод-музеј

Некадашња пловећа резиденција Јосипа Броза Тита, брод „Галеб“, који је у ријечкој луци од 2013. године, недавно је транспортован у бродоградилиште Далмонт у Краљевици, где ће бити преуређен у брод-музеј.

Како преноси Хина, вредност радова је 6,31 милион евра без ПДВ-а, а рок за завршетак радова је 14 месеци.

Брод је изграђен и поринут 1938. године у Ђенови под именом "Рамб три", а испрва су га користили за превоз банана.

Почетком Другог светског рата пренамењен је у ратни брод, 1943. године преузели су га Немци и до краја рата деловао је као минополагач под именом „Кајбиц“.

На крају Другог светског рата је потопљен у ријечкој луци, да би после три године био извучен из мора да би постао школски брод "Галеб" и пловећа резиденција председника ФНРЈ/СФРЈ Јосипа Броза Тита.

На њему је Тито обавио низ државничких путовања и одржавао састанке са шефовима држава, углавном из Покрета несврстаних.

Након распада Југославије, "Галеб" је отпловио у Боку которску, продат је грчком бродовласнику који га је поверио на ремонт бродоградилишту „Виктор Ленац“, а тамо је и остао после стечаја власника.

Откупио га је Град Ријека.

Брод се уређује у музеј у склопу пројекта „Ријека 2020. – Европска престолница културе“, и то у оквиру европског пројекта „Туристичка валоризација репрезентативних споменика ријечке индустријске баштине“, који обухвата и уређење Палаче шећера за седиште Музеја града Ријеке.

Музејска поставка ће се простирати на 4.500 квадратних метара брода.

Мултимедијална и интерактивна стална поставка брода-музеја састојаће се од четири целине: историја брода од 1938. до 1990, улога Јосипа Броза Тита и његових путовања на броду у развоју Покрета несврстаних, живот на школском броду и представљање брода као технолошког достигнућа свог времена.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 06. дец 2019, 10:11) - Grkinja [нерегистровани]

Brod muzej

Dobra ideja. Ima i kod nas u Grčkoj brod muzeja.