Божићно дрвце – дар Осла Лондону

Најславније „британско божићно дрво“, норвешка смрека, краси један од главних лондонских тргова – Трафалгар сквер, што је традиција још од 1947. године.

Римско божићно дрво је пре две године стекло светску славу олињалим изгледом. Сада је Лондон добио свој оцвали примерак – норвешку смреку на друштвеним мрежама описану као сувоњаво и анемично дрво због ретке крошње, са полегнутим гранама.

Вестминстерско веће објавило је да је дрво високо 21 метар „великодушни дар Осла Лондону“, а представник већа објаснио је да дрво због висине не може изгледати као кућни примерци који се налазе у домовима Британаца.

„Важно је мислити на симболику дрвета, а не на то колико грана дрво има. Смреке старе 90 година и високе 25 метара у природи изгледају баш тако“, рекао је британски амбасадор у Норвешкој, Ричард Вуд.

Ни ти аргументи нису зауставили критичаре на Твитеру који су речима „сасекли“ дрво, док су се други понадали да ће украси прикрити мане норвешког поклона.

Има и оних који су ипак бранили норвешки поклон и поручили да критике неће покварити празнике.

Прво дрво на Трафалгару било је високо 14,6 метара и постављено је у знак захвалности краља Хакона Седмог, који је морао да побегне из Норвешке и потражи уточиште у Британији кад су нацисти упали у његову земљу.

И док Британци ове године муку муче с националним божићним дрвцетом, Римљани су лекцију научили након фијаска са 'спарушенком' и посвећују другу годину заредом посебну пажњу набавци божићног дрвета, које ће бити постављено и осветљено осмог децембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар