Златни медаљон на аукцији због обнове Нотр Дама

У Паризу ће на аукцију бити понуђен златни медаљон, искован 1864. године. Добијени новац ће бити искоришћен за обнову катедрале Нотр Дам, коју је 15. априла захватио велики пожар. До сада је прикупљено око милијарду евра путем Фондације Нотр Дам и других институција.

Златни медаљон је тежак 280 грама и направљен је за потребе обележавања обнове катедрале у другој половини 19. века. На предњој страни је приказана западна фасада катедрале, са Богородицом и дететом.

„Најважнија обнова катедрале током њене историје, она која се памти, била је током владавине цара Наполеона Трећег. Архитекти Виолеу Ле Дуку, сматраном највећим мајстором свог времена, цар је поверио завршетак радова који су трајали 15 година. Монарх је како би показао захвалност по завршетку обнове понудио архтиекти медаљон. Он симболише реконструкцију, а у данашњем контексту постаје симбол целог света“, објаснио је нумизматичар Алан Барон.

Чувена катедрала је била тешко оштећена током француске револуције па јој је била потребна обнова у другој половини 19. века. Сада је пред рестаураторима такође велики посао.

„За потребе обнове катедрале сви се надамо да ће радови брзо напредовати и бити што пре завршени, да ће сви учинити напор и учествовати у том процесу“, рекао је Барон.

Златни медаљон је процењен на око 50.000 долара, а провизија после аукције ће бити неколико хиљада евра.

„Сваки евро је важан јер не знамо колико ће новца бити потребно на крају за обнову катедрале. Иако су бизнисмени Арно и Пино дали заједно 300 милиона евра, што је огроман новац, поносан сам и дирнут због напора многих обичних породица које не зарађују много, а које су послале чекове на по 10, 20 или 30 евра“, истакао је генерални директор Фондације Нотр Дам, Кристоф Росело.

Француске власти су процениле да ће обнова у пожару оштећене катедрале трајати пет година, али стручњаци нису са тиме сагласни – сматрају да ће бити потребно више времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво