Да ли смо зависни од паметног телефона – јесмо, девојке много више

Када телефон није доступан, настаје нервоза као један од разлога зависности од паметног телефона, а стручњаци наводе да то има штетан утицај на ментално здравље корисника.

Према истраживањима које су спровели научници са Кингс колеџа у Лондону, свака четврта особа, или 23 одсто младих, зависно је од овог уређаја. Највећи број зависника су девојке од 17 до 19 година.

„Наша анализа указала је на последице не само прекомерног коришћења већ и на дисфункционалну употребу телефона. Утврдили смо повезаност овог понашања и погоршаног менталног здравља“, рекао је један од аутора истраживања Бен Картер са Института за психијатрију, психологију и неурологију на Кингс колеџу у Лондону.

Научници су анализирали 41 студију које су обухватиле 4.870 тинејџера и младих особа из Азије, Европе и Америке. Код особа које су зависне од телефона примећена је повећана депресија, анксиозност и стрес, као и проблеми са спавањем.

Многи "проблематични" корисници кажу да највећи део времена проводе на друштвеним мрежама.

Аутори сматрају да је потребно да се јавност упозна са овим проблемом, јер ће паметне телефоне користити и наредне генерације.

Наводе да још није прецизно утврђено да ли је реч о зависности од самих паметних телефона или од апликација које користе, и указују на потребу да се изврше додатна истраживања да би се утврдиле потенцијалне последице по ментално здравље будућих младих генерација.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво