Како по препоруци „Њујорк тајмса“ провести 36 сати у Београду

„Њујорк тајмс“ је у репортажи о Београду, посетиоцима накадашњег главног града Југославије препоручио музеје и клубове. Осим тога, за 36 сати, у граду, „у којем је историја на сваком кораку“, незаобилазна је шетња Калемегданом а дегустација српских специјалитета - обавезна.

„Док туристи преплављују европске градове попут Барселоне, Венеције или Дубровника, српска престоница тихо се обликује у врло забавну балканску метрополу“, почиње стварање слике о Београду Њујорк тајмс. 

Народни музеј и Музеј савремене уметносту отворени су после дуготрајних обнова, па становници бивше престонице Југославије, приступачног и пријатељски настројеног Београда, који има много да понуди, спремно чекају госте, наводи лист.

Аутор текста је читаоцима препоручио разне активности у Београду током неке врсте продуженог викенда, водећи их кроз Београд од петка после подне до недеље.

За први дан посете, препоручује се посета Народном музеју. Наводи се да се у њему могу видети „величанствена дела, укључујући артефакте из римског доба из целе Србије, слике Реноара и Тинторета, дела Надежде Петровић, Ивана Мештровића, Марка Мурата“.

Са уметности и историје, посетиоцима се препоручује да у вечерњим сатима пређу на изврсну домаћу храну, јагњетину, српски сир, телећи језик с цвеклом... Као локација где се могу окусити бројни специјалитети и где се може уживати у посебној атмосфери авангарде – наведена је Скадарска улица.

У суботу, Њујорк тајмс туристе шаље најпре у Музеј Југославије. У кратком осврту на историју Југославије, коју дефинише као фасцинантну мешавину јужнословенских народа, лист наводи да је у Музеју и Титов гроб - Кућа цвећа.

Додаје да посетиоци могу да виде и колекцију поклона које је Тито добио од бројних светских лидера, међу којима је камен са Месеца, који му је поклонила посада Апола 11.

За време суботњег ручка, аутор упућује посетиоце на ручак који „може да кошта око 3.000 динара за двоје“. Препоручује суве шљиве, кобасице, гулаш, шопску салату...

Аутор не пропушта да помене шљивовицу и препоручује туристима да неку боцу ракије купе као сувенир. Напомиње да у неким дестилеријама, може да се проба више од 20 различитих ракија међу којима су оне од дуње, јабуке, кајсије...

Субота увече у Београду, за аутора текста у Њујорк тајмсу, проводи се најпре у ресторанима и кафанама где „треба пробати ћевапе, свињска ребарца, неко од српских вина“.

За касне вечерње сате, резервисани су клубови и кафићи „где се служе одлични коктели и где је увек пуно света“.

Недеља ујутру је одлична за шетњу Калемегданом. Калемегданска тврђава је у листу дефинисана као „место где је Београд рођен“ и где се данас може уживати у кафићима и у зоолошком врту.

Боравак у Београду у трајању од 36 сати завршава се, по препоруци Њујорк тајмса, добрим оброком. Како лист наводи, за око 1.900 динара по особи, може се изабрати квалитетно јело од свињског, јунећег или пилећег меса.

Препорука је пљескавица уз млевену паприку, кајмак и ајвар. Уз све то иде неко од домаћих вина или вино из региона.

Када је реч о преноћишту, лист препоручује хотеле на Врачару у близини Храма Светог Саве, док предочава и могућност изнајмљивања приватних станова на дан.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи