Све тајне дворца "Фантаст" и прича о жени коју је откупио Богдан Дунђерски

Док велики број двораца широм Војводине због вишедеценијске небриге пропада, дворац "Фантаст" у Бечеју, који је саградио велепоседник Богдан Дунђерски пре тачно једног века, и даље је савршено место за све који желе да побегну од стварности у бајковити амбијент. "Фантаст" је посебна атракција за све већи број иностраних туриста.

Бела велелепна зграда са четри куле са којих се могу видети километри панонске равнице остала је да сведочи о Богдану Дунђерском, човеку чија је породица саградила многе дворце, али ни један тако леп као "Фантаст".

„На годишњем нивоу нас посети између 35.000 до 40.000 туриста. Наравно, они долазе из разноразних разлога. Неки долазе да код нас преспавају и користе услуге ресторана, неки да користе услугу ергеле и да уживају у овом прелепом амбијенту. Сигурно половина туриста је из иностранства“, наглашава Лазар Гребер, директор угоститељства ПИК „Бечеј" АД.

Сам велепоседник Дунђерски био је заљубљен у коње, имао је тада 1.400 радних коња, а дворац "Фантаст" добио је име по најбољем коњу у то време, Фантасту, који је 1932. године на такмичењу освојио трипл круну.

„И данашња ергела има наследника Фантаста. То је приплодни пастув и зове се Тринида. Увезен из Енглеске на аукцији Њумаркета. Тринида данас вреди четри луксузна аутомобила“, напомиње џокерј на ергели Миодраг Милић.

Богдан се никада није женио и није имао деце, ипак, две жене су посебно обележиле тај период његовог живота.

„Мара је заправо била жена његовог ковача, а како је Богдан био практичан човек и није желео ништа да дели, нарочито не жене, он је лепу Мару откупио за 21 јутро земље и нешто дуката и препустио јој руковање овим имањем“, објашњава кустоскиња дворца "Фантаст" Ивана Сантрач.

Богдан је поред дворца саградио базен дугачак 50 метара са раскошним степеништем и фонтану у облику женског кипа. Легенда каже да је у посебним приликама базен пунио млеком и да се у њему купала лепа Мара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво