Колекција за Гиниса – инструменти од шибица

Украјинац Богдан Сенчуков прикупља документацију како би ушао у Гинисову књигу рекорда јер је направио највећу колекцију музичких инструмената израђених од шибица.

Већ 15 инструмената које је израдио Богдан Сечуков у природној величини, укључујући две гитаре, хармонику, виолину и бубњеве, свирају музичари који са поносом истичу да су једини „шибицарски бенд“ у Украјини.

Сенчуков је још у школи почео да се бави овим необичним хобијем. Почео је са тенком из популарне видео-игре Vorld of Tanks и Ајфеловом кулом, али права страст су му постали музички инструменти.

„Волим да резбарим, лепим, обликујем, да до најситнијих детаља дотерујем инструмент и да га на крају засвирам. Не могу речима да опишем своја осећања кад чујем како нешто што је израђено од ових малих дрвених штапића засвира као прави музички инструмент“, каже 29-годишњи уметник за Ројтерс.

Док је већина музичких инструмената израђена од буковог или багремовог дрвета, Сенчуков своје израђује од јасике која се уобичајено користи за прављење шибица, а која је, по мишљењу стручњака, најмање „музикално“ дрво.

Да би израдио национални украјински инструмент, на којем сада свира у свом бенду, било му је потребно пола године и 27.000 шибица.

Највећи изазов му представљају поједини елементи за које му је потребно више од 10 сати непрекидног рада. На пример, плоча за виолину или гитару мора бити произведена у једном дану, јер ће у супротном изгубити облик.

Проблем му је и време које му је потребно да уклони фосфор са шибица, али захваљујући популарности коју је стекао, украјинска фабрика шибица га сада снабдева само дрвцима за шибице, без фосфорног додатка.

Млади Богдан Сенчуков сада прикупља документацију како би доказао Гинисовим светским рекордима да има највећу колекцију музичких инструмената направљених од шибица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво