Руси спајају обале Лене три километра дугачким мостом

Витална веза која треба да споји исток и запад Русије одобрена је за градњу, чиме је започет пројекат вредан 1,3 милијарде долара.

Три километра дугачак мост за друмски саобраћај преко сибирске реке Лене могао би да буде готов до 2025. године, али прво руски председник Владимир Путин мора да позитивно оцени пројекат, преноси лист Комерсант.

„Ситуација је сазрела до примене“, рекао је Путин, што потенцијално значи да би за коју годину Лена могла да бу премошћена и створена стална веза на коју се чекало неколико деценија.

Тиме би се сибирски град Јакутск нашао на транспортној мапи, а мост би био и велика пречица кроз источни Сибир према лукама у Охотском мору.

Пројекат представља велики инжењерски изазов јер мост треба да буде изграђен на пермафросту.

Буџет за изградњу моста је 1,3 милијарде долара, а планира се да прелазак преко њега буде бесплатан за аутомобиле, док ће камиони и аутобуси морати да плате.

„Дијамантска престоница“ Јакутск тренутно нема сталну годишњу копнену везу за федералним друмским системом, јер око 150 дана годишње до њега не може да се дође друмом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 19. нов 2019, 17:16) - Markovljev [нерегистровани]

Voz na Kercskom mostu?

Lepo, samo nesto nevideh pre par dana da su nastavljeni radovi na zeleznickom mostu u Kercskom tesnacu. Vide se stubovi, ali novog nista. Da nebude, mnogo hteo, mnogo zapoceo .... Dobro je sto je Putin toliko svestran pa i na pricenu rentabilnosti mosta preko Lene. Nasta li me to podseca...