„Прадо“ је град чије нас улице воде кроз време преко свих континената

Један од највећих и најпосећенијих музеја на свету, мадридски „Прадо“, назван по парку у коме је смештен, основан је пре два века као Краљевски музеј сликарства и скулптуре.

Музеј „Прадо“ је основао Фернандо VII у Мадриду 1818. године, а за јавност је први пут отворен 19. новембра 1819. године. Изложена дела сакупљана су преко 300 година и потичу из различитих уметничких збирки краљева Шпаније којe су припадалe династијама Хабзбурга и Бурбона.

После прогона Изабеле II 1868. године, музеј мења име у „Национални музеј Прадо“, да би у своју богату колекцију потом уврстио бројна нова уметничка дела која су до тада била у поседу шпанских манастира.

Посебно су занимљиве изванредне колекције слика Ел Грека, Франсиска Гоје као и многих других шпанских мајстора какви су били Дијего Веласкез, Хосе де Рибера, Франсиско Зурбаран и Бартоломео Естебан Муриљо.

У „Праду“ се налазе и збирке скулптура античке Грчке и Рима и бројна ремек-дела европских мајстора. Ту је и више од 5.000 цртежа, пар хиљада штампаних копија, хиљаду кованих новчића, ордена и медаља, као и неколико хиљада украсних предмета. 

Међу најчувеније експонате убрајају се Диреров Аутопортрет, Бошов Врт уживања, Веласкезова Предаја Бреде, Тицијанов Карло V у бици код Милберга, Рубенсове Грације и многи други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво