Утицајнер или инфлуенсер

Иако усвајање страних речи није новост, кажу да просечно у току дана изговоримо најмање пет страних речи. Међутим, чини се да је све више нових речи које су одомаћене у нашем језику.

Утицајни јутјубер исхејтовао је фешн-блогерку због скриншота рипостованог на сторију. Већини младих ово је јасно, старијима неразумљиво. Али нагли развој друштвених мрежа уводи у свакодневни живот бројне нове појмове.

„Тако рецимо твитовање. Па онда твитујемо, твитујете, твитер, кратка форма за изражавање је твит. Тако да имамо те речи из друштвених мрежа“, напомиње Марина Николић са Института за српски језик.

И таман се на једне навикнемо стигну друге.

„Ових дана је актуелна реч бинџовање. Појави се на билбордима и одједном сви причамо о бинџовању. Мислим, шта то уопште значи. Морао сам да идем на Гугл да сазнам“, тврди Милан Маглови.

У последње време често се чује да је неко инфлуенсер. Многи не знају шта то значи.

„Тај инфлуенсер, реч, има некад пејоративно значење код неких људи. Али ето, ако је некоме драже, може да ме зове утицајнер“, додаје Милан Маглови, инфлуенсер.

Прихватање страних речи није новина, нити је нужно штетно - кажу лингвисти. Стриктне противнике употребе страних речи подсећају да их и сами свакодневно користе, као на пример фудбал, џемпер, меч, интервју, џез.

„Људи се брину да не нестану српске речи, да се српски језик на тај начин угрожава, да се квари, да постаје рогобатан. Међутим, и позамљивање је један од начина језичког богатства“, сматра Марина Николић.

Истом брзином којом усвајамо нови коцепт, предмете или технологије, усвајамо и нихове називе. Иако без прецизне статистике, можемо претпоставити да број англицизама у српском језику из године у годину расте, што потрврђују и англицизми у Речнику српског језика САНУ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво