Мирис шушенице мами и преко границе

У Димитровграду се овог викенда по пети пут одржава манифестација „Дани Царибродске шушенице”. Специфичан специјалитет од димљеног меса привукао је велики број гостију, посебно из суседне Бугарске, па градић од десетак хиљада становника, док траје манифестација, посети двоструко више туриста.

За припрему добре шушенице потребно је квалитетно домаће месо и димљење на традиционалан начин. Захваљујући манифестацији, сваке године је све више произвођача овог месног специјалитета.

„Традиција каже – лепа пушница, дрво и спремање. Које дрво? Буква и шљива“, објашњава произвођач шушенице Борис Митов.

„Месо стоји 20 до 21 дан у сланој води са белим луком и онда се сваког другог дана окреће. Ми од килограма овог меса добијемо 600-630 грама шушенице“, каже угоститељ Предраг Станковић.

Квалитет производа је пресудан, а цена од 1.000 до 1.300 динара по килограму - прихватљива, кажу посетиоци, којих је највише из суседне Бугарске, али и из многих градова Србије.

Локална самоуправа Димитровграда овом манифестацијом жели да подстакне развој пољопривреде и туризма и из скромног буџета издваја око 12 милиона динара за субвенције.

„Помажемо узгој њихове стоке и уопште добијање тог производа. Са друге стране, финансирамо инфраструктуру до тих локација. Даље, финансирамо промоцију њихових производа“, наводи Владица Димитров, председник општине Димитровграда.

Да би остварили још бољи економски ефекат, општина Димитровград и Туристичка организација покренули су процес заштите географског порекла овог производа.

Надају се да ће за годину или две „Царибродска шушеница“ постати бренд који ће допринети развоју овог малог пограничног места на крајњем југоистоку Србије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 17. нов 2019, 13:43) - anonymous [нерегистровани]

Bravo Dimitrovgrade

Ja šaljem moje čestitke građanimaDimitrovgrada , često sam ove godina čula o onom mestu, videla sam gde se nalazi i kako čuva tradiciju i pomaže turizmu. Pozdrav iz Grčke.