Златиборска жичара у завршној фази изградње

Изградња златиборске панорамске жичаре је у завршној фази. Од Нове године ће почети тестирање на девет километара дугој траси најмодерније гондоле, која ће повезати центар Златибора са ски-центром Торник, преко Рибничког језера на којем ће се налазити међустаница. Пројекат вредан 13 милиона евра, који се сматра једним од најзначајнијих у туризму Србије последњих деценија, употпуниће понуду ове планине, а како се очекује и допринети развоју терцијарног сектора Златиборског округа и Западне Србије.

Постављено је свих 36 стубова, монтира се међустаница у Рибници, предстоји монтажа ужетњаче, постављање сајли, као и партерно уређење станица, и врло брзо, Голд гондола Златибор ће бити спремна за прве путнике.

„Планирамо да завршимо грађевинске радове комплетно, а време нас служи, до краја ове, и онда у наредној години да ето, кренемо са уживањем и искористимо и сигурно пролеће за поглед на Златибор са висине“, каже Бојана Божанић, директорка из ЈП „Голд гондола Златибор“.

У 55 кабина, брзином од шест метара у секунди, превозиће се 600 путника на сат, и савладати висинска разлика од 531 метра. Стрме падине Торника су биле посебан изазов током постављања стубова, а ускоро почиње и њихово повезивање.

„Радио сам већ на сличним пројектима, али ово је баш дуга жичара, у завршној смо фази, постављамо последњу ужетњачу највеће гондоле, остаје још да се монтирају каблови“, каже Жилијен Руе из француске компаније „ПОМА“.

„Можда најинтересантнији део приче је везан за прелазак преко самог Рибничког језера. С обзиром да се ради о сајли фи педесет и да је само један котур сајле тежак 45 тона“, рекао је Александар Каличанин, одоворни извођач радова „Амига“ из Краљева.

Поглед са висина, и вожња до скијалишта, сигурно ће открити и неке мање познате делове Златибора. На том трагу су и Водице, у којима ниче јединствено насеље – село српско, каубојско и индијанско, са карактеристичним објектима и садржајима, који већ привлаче туристе, тако да ће уз гондолу, наредне године, госте овде дочекати нови садржаји.

„Ми смо ове године забележили пораст броја посетилаца за десет посто, Златибор посећује негде годишње око 300.000 посетилаца, који остваре 1.200 000 ноћења. Сигуран сам да ће се ове цифре дуплирати после отварања гондоле, а у неком развојном периоду од десет година ћемо доћи до неких цифара милионских“, изјавио је Владимир Живадиновић, директор ТО Златибор.

Голд гондола ће, по свему судећи, бити још један златиборски рекорд,  јер ће бити два километра дужа, од за сада најдуже у свету панорамске гондоле – Тјанменшан у Кини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво