Веће у Италији одбило мере против климатских промена, па убрзо поплављено

Регионално веће Венета, чије се седиште налази у близини Канала Гранде у Венецији, потопљено је први пут у својој историји у уторак увече, непосредно након што су одборници одбацили предложене мере за борбу против климатских промена.

Венеција се ових дана суочава са најгорим поплавама у последњих 50 година. Градоначелник Венеције Луиђи Брунаро је поплаву назвао „раном која ће оставити трајни траг“.

Просторије у палати Феро Фини, почеле су да се пуне водом око десет сати увече, док су одборници расправљали о регионалном буџету за 2020. годину.

„Иронично је да су просторије поплављене два минута пошто је већина одборника одбацила амандмане за борбу против климатских промена“, рекао је представник Демократске странке Андреа Занони.

У одбијене амандмане спадају мере за финансирање обновљивих извора, замену дизел-аутобуса „ефикаснијим и мање загађујућим“, мере за укидање загађујућих пећи и мере које ће смањити загађивање пластичним отпадом.

Док је портпарол регионалног већа Алесандро Овизах за Си-Ен-Ен потврдио да су просторије већа поплављене, председник Већа Роберто Ћамбети је одбацио Занонијеве наводе.

„Ми гласамо за регионални буџет који је у протекле три године потрошио 965 милиона евра у борби против загађења ваздуха, смога, што је пресудан фактор у климатским променама. Рећи да не радимо ништа по том питању је лаж“, рекао је Ћамбети.

Додао је да је Венето регија која је после поплаве 2010. године покренула план за заштиту хидрогеолошке сигурности у вредности од 2,6 милијарди евра, што је изузетно висок износ за регионални буџет.

Ћамбети је на профилу на Фејсбуку објавио видео записе о поплави у палати Феро Фини.

„Овако нешто се никада није десило. Преграде отпорне на поплаву нису биле довољне да обуздају поплавни талас, нити је било могуће напустити зграду ... Мислили смо да смо довољно заштићени и сигурни па зато нико није ни нашуштао састанак Већа“, рекао је Ћамбети у изјави за лист Ђорнале ди Вићенца.

Иначе, састанци Регионалног савета су због поплаве пресељени у Тревизо, наводи се на сајту Савета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво