Како „потрошити“ 180.000 евра за неколико минута, али виртуелно

У Шангају је прошле недеље одржан Сајам увоза. Прехрамбени производи, моћни аутомобили, најразличитије услуге, савремена технологија из целог света. На Сајму је био и дописник РТС-а из Кине, Немања Милутиновић, који је за само неколико минута потрошио скоро 180.000 евра. Додуше виртуелно.

На кинеском Међународном сајму увоза у Шангају прошле недеље излагале су компаније из више од 150 земаља и региона. Свако је понудио своје најбоље производе и услуге у покушају да их продају Кинезима. Нешто су успели да „продају“ и мени. Виртуелно сам потрошио више од 180.000 евра.

Прва хала у којој сам се нашао била је она са скупоценим накитом, гардеробом, козметиком. Пажњу ми је привукао „Булгаријев“ црвено-златни штанд који је помало личио на велики, отмени банкомат.

„Ово је 'Булгари' машина из снова. Замишљена је као нов начин да купите накит, можда прстен или огрлицу“, објаснио ми је Рајан, момак који ради на штанду „Булгарија“.

Иако оваква машина још не постоји, на Сајму у Шангају је приказан њен прототип. И све је прилично лако. На екрану изаберете комад накита, на пример прстен, а онда га виртуелно испробате тако што прислоните руку сензору.

И плаћање је замишљено једноставно, банковном картицом. Након тога, као на аутоматима са слаткишима и соковима, кутија са накитом „испадне“ кроз прозор аутомата. Златни прстен који сам изабрао коштао је око 2.000 евра. Многи ће моћи само да га сањају, зато се ваљда и зове „машина из снова“.

Али није накит једино што је могло да се проба на Сајму у Шангају. Удобно сам се сместио у црвени „порше“ са кожним седиштима од 180.000 евра. Опет виртуелно.

Када схватите да немате заиста ни скупоцени накит, ни „брзи“ аутомобил, логично је да вам спласне расположење. Али зато је на Сајму представљена и машина за орасположавање.

„Путем препознавања црта лица (face recognition) систем анализира емоције. Када добије резултат, мења амбијент. Промени температуру, мирисе, светло. Ствара амбијент како би вам поправио расположење“, објаснила ми је девојка запослена на штанду ових специјалних машина које личе на футуристичке аутомобиле.

И тако сам кући отишао са прстеном од 2.000 евра, аутомобилом од 180.000 евра и срећан. Додуше, све виртуелно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво