Медитирање у гробу – нова метода за релаксирање студената

Један универзитет у Холандији понудио је својим студентима необичну методу ублажавања стреса – „гроб-медитацију“.

Универзитет „Радбауд“ у холандском граду Нијмегену је, после метода суочавања са стресом као што су јога или дружење са животињама, студентима понудио размишљање о пролазности живота у свеже ископаним ракама. 

На универзитету је сличан пројекат био активан од 2009. до 2011. године. Сада је за студенте спремна одређена површина земљишта у башти поред слушаоница, за све који желе да се опусте на овај бизаран начин – лежањем у ракама ископаним у земљи.

Телефони и књиге строго су забрањени, док студенти који имају проблем са уласком у раку, могу да медитирају на оближњој клупи.

На друштвеним мрежама већ су објављени снимци са практичним примерима, на којима се види да студенти медитирају на простиркама на којима пише „Останите чудни“.

Организатори програма наводе да студенти могу искористити ископане раке за размишљање о смртности, пролазности, природи живота...

Латинска изрека Momento mori! која у преводу значи „Имај на уму да си смртан“, својеврсна је идеја водиља овог чудног програма за опуштање и борбу са стресом.

Студенти кажу да је програм изузетно популаран, па је велики број њих на дугој листи чекања.

Програм је покренуо Џон Хокинг, који лично копа раке у земљи.

„Крај живота и смртност су табу тема. О смрти је веома тешко говорити, посебно када имате 18, 19, 20 година. Надам се да ће студенти на овај начин успети да боље појме смртност. Мислим да ће их програм инспирисати на тражење смисла живота, и да ће тако задати себи циљеве које ће у животу успети да остваре“, рекао је Хокинг.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво