Медитирање у гробу – нова метода за релаксирање студената

Један универзитет у Холандији понудио је својим студентима необичну методу ублажавања стреса – „гроб-медитацију“.

Универзитет „Радбауд“ у холандском граду Нијмегену је, после метода суочавања са стресом као што су јога или дружење са животињама, студентима понудио размишљање о пролазности живота у свеже ископаним ракама. 

На универзитету је сличан пројекат био активан од 2009. до 2011. године. Сада је за студенте спремна одређена површина земљишта у башти поред слушаоница, за све који желе да се опусте на овај бизаран начин – лежањем у ракама ископаним у земљи.

Телефони и књиге строго су забрањени, док студенти који имају проблем са уласком у раку, могу да медитирају на оближњој клупи.

На друштвеним мрежама већ су објављени снимци са практичним примерима, на којима се види да студенти медитирају на простиркама на којима пише „Останите чудни“.

Организатори програма наводе да студенти могу искористити ископане раке за размишљање о смртности, пролазности, природи живота...

Латинска изрека Momento mori! која у преводу значи „Имај на уму да си смртан“, својеврсна је идеја водиља овог чудног програма за опуштање и борбу са стресом.

Студенти кажу да је програм изузетно популаран, па је велики број њих на дугој листи чекања.

Програм је покренуо Џон Хокинг, који лично копа раке у земљи.

„Крај живота и смртност су табу тема. О смрти је веома тешко говорити, посебно када имате 18, 19, 20 година. Надам се да ће студенти на овај начин успети да боље појме смртност. Мислим да ће их програм инспирисати на тражење смисла живота, и да ће тако задати себи циљеве које ће у животу успети да остваре“, рекао је Хокинг.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. нов 2019, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

Napredak

Niko neće da pomogne posrnulom umu!

(понедељак, 11. нов 2019, 07:18) - Петар Јараковић [нерегистровани]

jarakovicpetar@yahoo.com

Још једна од девијација посрнуле "западне" цивилизације!