Имате ли предрасуде о црним мачкама

Жртве предрасуда или не, црне мачке су вековима проживљавале прогон и тортуру. Међутим, у многим земљама света црне мачке сматрају се амајлијама и дарују се како би донеле срећу, новац, успех, сигурност. Постоје 22 врсте различитих црних мачака.

Црне мачке су највеће жртве предрасуда, иако је једино по чему се издвајају заправо само боја њиховог крзна.

Мачке су биле радо виђене на бродовима како би хватале мишеве, али морнари су углавном поштовали црне мачке верујући да доносе срећу и да ће им осигурати безбедан повратак кући. 

На одговарајућем светлу нијансе длаке црних мачака варирају од црне као угаљ, сивоцрне до браонцрне.

Постоје 22 разлачите врсте црних мачака, а једина званично призната је бомбајска раса, чија пигментација црне длаке је много већа код мужјака него код женки, а висок ниво меланина у пигменту проузрокује жуте очи.

Eгипћани су црне мачке поредили са боговима.

Стари Египћани су изразито ценили црне мачке. Једна од најпознатијих фигура црне мачке из тог доба је Бастет, позната као Мачја богиња. За све црне мачке које су лутале градовима сматрало се да су реинкарнација те богиње.

Свако ко би нанео штету црној мачки био би кажњен.

Црне мачке имају свој дан, а то је 17. август и прославља се као Светски дан црних мачака. Овај дан установљен је како би се одала почаст овим прелепим мачкама о које смо се кроз векове много огрешили због предрасуда и сујеверја.

У Мидландсу (Велика Британија) верују да је црна мачка повезана са срећним браком, те су црне маце често насликане на позивницама за венчање, картицама за младенце, као и другим украсима повезаним с венчањем.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво