Станко Костић: Лакше је причати сликама

Његово фотографско и уметничко око најчешће препознаје дух народа у времену и простору, откривајући нам лепоте српског природног амбијента. Његове фотографије обишле су свет. Станко Костић, уметнички фотограф, добитник овогодишње награде Вукове задужбине за уметност.

Одликује га родољубиви приступ, јер је отргао од заборава све оне духовне и моралне вредности које су симбол српског сељака и домаћина.

Љубитељ је српске традиције, историје и културе. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Станко Костић истакао је да је током ове године имао две изложбе, једна је била у САНУ, и звала се Прича о воденици, а друга је била у Етнографском музеју и била је посвећена орнаментима.

„Одбор за уметност Вукове задужбине препознао је мој рад и доделио ми је награду за 2019. годину“, рекао је уметнички фотограф Станко Костић.

„Сама реч родољубље, потиче из породице, човек воли свој род, породица вас усмерава и васпитава, ви касније волите свој род, децу“, рекао је Костић.

Бити фотограф значи бити стално у покрету. Станко је забележио неке важне ствари за наше духовно наслеђе које се користе у реконструкцији догађаја.

„Бавим се српском културом, како у земљи, тако и у дијаспори, написао сам књигу Српске светиње у Румунији, у Чакову сам фотографисао Доситејеву цркву која је на жалост после изгорела, моје фотографије иконостаса који је изгорео једине су остале као сведочанство на основу кога ће се обновити храм“, истакао је Костић.

„На фотофрафијама су углавном воденице, а ја сам одрастао поред реке. Према Србији се односим онако како би сви ми требало да се односимо, као према једном еденском врту који је створен за нас. Од обичних људи сам научио да земља треба да се воли, поштује и обрађује и да се живи са њом“, додаје Котић.

Наводи да у Србији треба да живимо „по божанским принципима који су нама дати у овој благодетној земљи, земљи Србију ккоју треба доживети као рајску земљу“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се