Она је Акико и сада вам маше на Дорћолу

Уметност може да нас тргне, и изнова у нама пробуди саосећање и људскост. У то нас уверава књижевна јунакиња Акико, несхваћена и усамљена девојчица која не воли границе, ни бројеве. Освојила је читаоце аутентичношћу, а и из корица књиге искорачила је на Дорћолу.

Акико има другачији поглед на снег. Уместо да снег нацрта, прави га од исцепканог папира, пење се на столицу и расипа га. Уз негодовање учитељице, деца разумеју Акико и подржавају је, постајући ветар. То је једна од најаутентичнијих сцена из романа Стефана Тићмија, коју је на фасади зграде у Доњем Дорћолу, оживео архитекта и улични уметник Пијаниста.

„Оно што симболизује овај мурал јесте, као у већини мојих радова, бунт против система који укалупљује људе, односно тај образовни систем, где конкретно и овде, учитељица подржава да су сви исти. Зато је ова девојчица једина светла, једино она сија и њена енергија долази до изражаја“, каже архитекта и улични уметник, Андреј Јосифовски Пијаниста.

Како ће Акико да изгледа, осмилила је костимографкиња Мина Миладиновић. Израдила је хаљину од папира у којој је њена шестогодишња ћерка Ника одглумила сцену из књиге. Игор Андрић направио је фотографију на основу које је настао мурал.

„Саму јунакињу Акико видим као Роршахову мрљу, стављену под микроскоп и онда се ту издвајају ситни уметнички ентитети као цртани филм или мурал који је освануо на Дорћолу. Тако да кад прођете Дунавском слободно махните Акико, она је сад висока једно 20 метара“, истиче писац за децу Стефан Тићми.

Књига Ја сам Акико, која ће ускоро добити и анимирану верзију, добила је награде: Међународног фестивала „Трг од књиге“ и Политикиног забавника, а нашла се и међу 200 најбољих књига за децу, у каталогу Бели гаврани, Међународне омладинске библиотеке у Минхену.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво