Праисторијски човек је умео да лови мамуте

Археолози тврде да су две јаме откривене код града Тултепека северно од Мексико Ситија, прве до сада пронађене замке које су направили људи да би ловили мамуте.

Научници претпостављају да су древни ловци можда ове крзнене сисаре величине слона убацивали у замке користећи бакље и гране.

Недавно откриће више од 800 костију мамута могло би да промени наше разумевање како су рани људи ловили ове огромне животиње. У мексичком Националном институту за антропологију и историју верују да би на подручју северно од Мексико Ситија могло бити откривено још више оваквих замки.

Археолози су до сада сматрали да су древни људи могли да убију мамута само ако би животиња била случајно заробљена или повређена. Међутим, последње откриће замки које су људи изградили, могло би да значи да су они умели да планирају лов.

Дијего Прието Хернандез, директор Института, тврди да ово откриће „представља прекретницу у ономе што смо до сада замишљали као интеракцију ловаца-сакупљача са овим огромним биљоједима“.

Јаме су дубоке око 1,7 метара и имају пречник од око 25 метара. Ископавања на овом локалитету трају већ 10 месеци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво