Туристи рониоци у посети Подводном музеју у Турској

Подводни музеј у Турској отворен је 31. октобра 2015. године. На дну мора, на дубини од 11 до 24 метра, налази се 117 експоната који говоре о богатој културно-историјској баштини Анадолије. Још један такав музеј, са 400 експоната, постоји у Мексику.

У протекле три године Подводни музеј у Сидеу посетило је 50.000 људи, а пензионисани командос турске морнарице и један од оснивача музеја Ахмет Гулаyдин истакао је да је музеј постао важна туристичка атракција за промоцију овог туристичког града, као јединствене оазе за роњење.

„Сиде је изузетно богат подводним ресурсима и атракцијама. Пре десет година ту смо потопили и један брод обалске страже. Годишње овде долази око пет милиона туриста“, рекао је Гулајдин.

Скулптуре у музеју су прича о неколико тема које су важне у историји Турске, укључујући Битку код Галипоља, Мевлану и дервишке плесове, Рат за независност Турске и караване дева којима је некад у Анкару транспортовано жито, а у Сиде доношена со.

У музеју на дну мора постављено је и цвеће у знак сећања на децу и људе који су страдали у Средоземном мору током мигрирања из Сирије.

„Сезона роњења у Сидеу траје седам месеци годишње. У свету има три милиона цертификованих ронилаца авантуриста који углавном посећују Малдиве, Египат, Бали, Тајланд или Мексико. Наш циљ је да их доведемо на ову локацију“, истакао је Гулајдин.

Посетиоци највише пажње поклоне скулптури Посејдона која је тешка пет тона и висока три и по метра, највећи је експонат у музеју.

Гулајдин је додао да му је најдражи експонат сирена коју је наручио по изгледу његове супруге, која је имала фобију од роњења и која се, након поринућа сирене, ипак одлучила да победи страх и зарони у морске дубине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво