Да ли ћемо спасити највреднију земљану цркву у Србији

У Банатском селу Ечка постоји црква саграђена 1711. године, зидана по узору на брвнаре старе Србије, са кровом од шиндре на две воде, док су зидови од ћерпича. Црква је од 1948. под заштитом државе и једна је од најстаријих тог типа градње у нашој земљи.

Храм је саграђен од материјала коjег у околини има у изобиљу, а то је земља банатска, од набоја и черпића, а изнутра и споља облепљен је блатом.

Својим спољним изгледом настављена је традиција храмова брвнара које су се у то време градиле у Косовској и Моравској Србији одакле је пристигла и већина становништва у великој сеоби Срба.

„По неким нашим информацијама ово је највреднији културно-историјски споменик у држави Србији који је направљен од земље. Можемо још споменути предивни иконостас који је у овом храму постављен 1786. године и рад је тада чувеног сликара Теодора Поповића, једног од најчувенијих сликара тамишког Баната“, објашњава свештеник Храма "Свети Николај" у ЕчкиГоран Болосан.

Бројне знамените личности посетиле су у прошлости овај храм. Међу њима и краљ Петар Први, Урош Предић и Михајло Пупин, а легенда каже да га је пре погибије у Сарајеву посетио и Франц Фердинанд.

Црква је данас у лошем стању па је потребна њена реконструкција како би и даље својом лепотом привлачила бројне туристе из целог света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво