Да ли ћемо спасити највреднију земљану цркву у Србији

У Банатском селу Ечка постоји црква саграђена 1711. године, зидана по узору на брвнаре старе Србије, са кровом од шиндре на две воде, док су зидови од ћерпича. Црква је од 1948. под заштитом државе и једна је од најстаријих тог типа градње у нашој земљи.

Храм је саграђен од материјала коjег у околини има у изобиљу, а то је земља банатска, од набоја и черпића, а изнутра и споља облепљен је блатом.

Својим спољним изгледом настављена је традиција храмова брвнара које су се у то време градиле у Косовској и Моравској Србији одакле је пристигла и већина становништва у великој сеоби Срба.

„По неким нашим информацијама ово је највреднији културно-историјски споменик у држави Србији који је направљен од земље. Можемо још споменути предивни иконостас који је у овом храму постављен 1786. године и рад је тада чувеног сликара Теодора Поповића, једног од најчувенијих сликара тамишког Баната“, објашњава свештеник Храма "Свети Николај" у ЕчкиГоран Болосан.

Бројне знамените личности посетиле су у прошлости овај храм. Међу њима и краљ Петар Први, Урош Предић и Михајло Пупин, а легенда каже да га је пре погибије у Сарајеву посетио и Франц Фердинанд.

Црква је данас у лошем стању па је потребна њена реконструкција како би и даље својом лепотом привлачила бројне туристе из целог света.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. нов 2019, 20:57) - anonymous [нерегистровани]

Istorijski spomenik

Pa ne razumem pitanje. MORA da se spasi! Nemojte sve spomenike ostaviti da se ruše...

(среда, 06. нов 2019, 14:25) - anonymous [нерегистровани]

Кажу

да се Срби нису досељавали него да су староседеоци.

(среда, 06. нов 2019, 13:56) - anonymous [нерегистровани]

Pomoc

Da trebalo bi da odustanu " Njihova velicanstva" od tih silnih crnih mercedesa pa da taj novac poklone u prave ruke onima kojima je potrebno.A zna se vrlo dobro kako oni ( ne svi) zive i koja bogastva imaju od koga??? ...toliko od mene ..pozdrav.