Сто година на дну мора – пронађен коњак за последњег руског цара

Тим ронилаца пронашао је на дну Балтичког мора 900 боца француског коњака, намењених последњем руском цару, које су се налазиле на транспортном броду потопљеном од стране немачке подморнице 1917. године.

Интригантна прича почела је у мају 1917. године када је шведски брод „Кирос“ испловио за Петроград, носећи 50 сандука француског коњака и још 15 сандука ликера. Прималац пошиљке нико друго до цар Николај Други, који је абдицирао са престола два месеца раније.

Русија је и даље формално била у рату са Немачким царством, па је терет послат из Француске на броду који је припадао неутралној Шведској. „Кирос“, међутим, никада није стигао на своје одредиште.

Док је пролазио поред острва Аланд у Балтику, пресрела га је немачка подморница „УЦ-58“.

Према тадашњем ратном закону, Немци су оптужили посаду за кријумчарење илегалног производа, натерали је да пређе на други брод, али да пре тога потопи свој. Деветстотина боца, са најбољим и најквалитетнијим француским пићима, завршило је на дну мора.

Пре 20 година олупина брода је пронађена, али је тада било превише опасно заронити и покушати вађење терета. Сада је, ипак, тим шведских и исландских ронилаца одлучио да покуша и успео.

После неколико година припрема, коначно су кренули у акцију на међународном броду „Дипси воркер“ (Deepsea Worker). Уз помоћ робота, коначно су успели да спасу око 600 боца коњака "De Haartman & Co" и 300 боца ликера „бенедиктин“.

Боце које су изложили чине се да су нетакнуте. Неке од њих и даље носе оригиналне воштане печате и ознаке.

„Важност овога не може да се довољно нагласи. Не само да је ово ретко откриће, већ је и део историје царске Русије“, саопштио је шведски тим.

Посебна пажња је на ликеру „бенедиктин“ који се више не производи, а његовог произвођача, који вуче корене од француских монаха, преузео је „Бакарди“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво