Сто година на дну мора – пронађен коњак за последњег руског цара

Тим ронилаца пронашао је на дну Балтичког мора 900 боца француског коњака, намењених последњем руском цару, које су се налазиле на транспортном броду потопљеном од стране немачке подморнице 1917. године.

Интригантна прича почела је у мају 1917. године када је шведски брод „Кирос“ испловио за Петроград, носећи 50 сандука француског коњака и још 15 сандука ликера. Прималац пошиљке нико друго до цар Николај Други, који је абдицирао са престола два месеца раније.

Русија је и даље формално била у рату са Немачким царством, па је терет послат из Француске на броду који је припадао неутралној Шведској. „Кирос“, међутим, никада није стигао на своје одредиште.

Док је пролазио поред острва Аланд у Балтику, пресрела га је немачка подморница „УЦ-58“.

Према тадашњем ратном закону, Немци су оптужили посаду за кријумчарење илегалног производа, натерали је да пређе на други брод, али да пре тога потопи свој. Деветстотина боца, са најбољим и најквалитетнијим француским пићима, завршило је на дну мора.

Пре 20 година олупина брода је пронађена, али је тада било превише опасно заронити и покушати вађење терета. Сада је, ипак, тим шведских и исландских ронилаца одлучио да покуша и успео.

После неколико година припрема, коначно су кренули у акцију на међународном броду „Дипси воркер“ (Deepsea Worker). Уз помоћ робота, коначно су успели да спасу око 600 боца коњака "De Haartman & Co" и 300 боца ликера „бенедиктин“.

Боце које су изложили чине се да су нетакнуте. Неке од њих и даље носе оригиналне воштане печате и ознаке.

„Важност овога не може да се довољно нагласи. Не само да је ово ретко откриће, већ је и део историје царске Русије“, саопштио је шведски тим.

Посебна пажња је на ликеру „бенедиктин“ који се више не производи, а његовог произвођача, који вуче корене од француских монаха, преузео је „Бакарди“.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 09. нов 2019, 09:01) - anonymous [нерегистровани]

ok

Taj konjak sada vredi puno ali tada je to bila potpuno normalna porudzbina. Znate li koliko se pića popije na švedskom dvoru za jednu godinu i to šta se pije. pozdrav Dule

(среда, 06. нов 2019, 06:24) - anonymous [нерегистровани]

Luksuz cara i najvecoj krizi zemlje

Narucio i to za vrijeme najvece gladi, rata, demonstracija. Vjerovatno postoji racun koliko je to placeno ili bilo namjenjeno da se plati. Licno je naredio da se puca u demonstrante.
Izrada jednog Fabrezevog jajeta kostalo je toliko da se moglo cijelu godinu stanovnistvo Ruske Imperija snabdjevati brasnom. A znamo koliko ih izradjeno. Postavlja se pitanje da li je RPC stvarno morala da cara Nikolaja i pored ovih cinjenica proglasi svetcom. Glavni i jedini argument za RPC je bio, da je car stradao za vjeru (dosli su Boljsevici na vlast, kojima nista nije bilo sveto).

(уторак, 05. нов 2019, 20:09) - Budiša [нерегистровани]

U breee

Ovo je prava vest. Da mi je samo jedna flaša.

(уторак, 05. нов 2019, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

1 000 000 Juana po boci!

Nece manje od Toga da idu!!