Зашто закон у Њујорку забрањује гушчју и пачју џигерицу

Забринутост због окрутности према животињама натерала је Градско веће Њујорка да већином гласова, забрани производњу гушчје и пачје џигерице. Забрана ступа на снагу 2022. године.

Њујорк ће се придружити Калифорнији у којој је такође забрањено продавати јетру узгајаних патки и гусака.

„Њујорк у свету важи за гурманску Меку. Како је могуће да то буде без џигерице? Шта је следеће, и телетина ће бити забрањена?“, пита се Марко Мореира, шеф кухиње и власник познатог ресторана француске кухиње „Токевил“ у Њујорку.

Бројни ресторани у „граду који никада не спава“, познати су по предјелу од џигерице, односно по француском деликатесу "foie gras", који се прави од пачје или гушчје џигерице.

Борци за права животиња наводе да се на фармама, џигерица углавном производи тако што се птице хране масном мешавином на бази кукуруза, која јетри даје већу масу.

Процес захтева да се епрувете или друге посуде са том храном, убацују у грло птица током 20 дана, и на тај начин, њихова јетра постаје десет пута већа од уобичајене величине.

Овакав поступак некада онемогућава паткама и гускама да се крећу и да нормално дишу.

Пољопривредници који гаје патке и гуске кажу да оваква врста храњења није окрутна и да су тврдње о мучењу преувеличане. 

„Реч је о једној од најнасилнијих пракси према животињама које се узгајају а само због тога да би се добио луксузан производ“, рекла је Карлина Ривера, председница организације са Менхетна која је активно лобирала за доношење закона о забрани.

Државе попут Индије, Израела и Британије, такође су забраниле продају или производњу џигерице.

Ипак, Њујорк је очигледно посебна прича, пошто је култура екстраваганције довела до константне велике потражње за џигерицом. Међутим, таква традиција, на крају ипак ће морати да попусти под одлуком Градског већа. Свако кршење забране носи казну од 2.000 долара.

За 90 грама џигерице – 125 долара 

Изазов за оне који закон треба да спроводе и контролишу, је то што сва џигерица не потиче од гајених, односно присилно храњених птица.

Закон претпоставља да сва џигерица потиче од патака или гуски које су присилно храњене, осим ако се „документованим доказима“ не укаже на супротно.

Око 1.000 ресторана у Њујорку има џигерицу на менију, а нову забрану осетиће и узгајивачи ових птица.

Фарме „Ла бел“ и „Хадсон воли“ у округу Саливан запошљавају 400 људи а Њујорк је тржиште које им откупљује 30 одсто производа. „Хадсон воли“, је прошле године продао џигерицу у вредности од 15 милиона долара. 

„Јетра гуске или патке која тежи око 90 грама може се продати за 125 долара а кости и перје користе се за друге производе попут псеће хране“, рекао је оснивач фарме „Ла бел“, Серђо Саравија.

„Калифорнија и Њујорк су били наши највећи купци, ово је поражавајуће“, рекао је Саравиа, и додао да његова фарма губи 50.000 долара недељно због забране која је на снази у Калифорнији.

„Ипак, забрана у Њујорку ће ступити на снагу тек за три године, што ће фармама пружити прилику да прилагоде своје пословне моделе. Производимо на десетине других производа а што се Њујорка тиче, поред свих забрана, тамо људи и даље иду у циркус“, навели су из фарме „Ла бел“.

Ели Филдман Тејлор, председница организације „Гласачи за права животиња“, рекла је да ће пакет прописа о правима животиња заштитити животиње које се користе за храну и забаву, а такође ће штитити и дивље животиње. Она је окарактерисала те прописе као „најзначајније законе о правима животиња у историји града што је доказ да Њујорк постаје све саосећајнији“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво