Узори младима од Цеце до кнеза Лазара

Скоро половина деце рођене између 2000. и 2013. године, идоле и животне узоре види у члановима породице. И то је, могло би се рећи, добра вест. Она друга је да две трећине њих каријеру и будућност види у иностранству.

Новак Ђоковић, Бака Прасе,Тито и Вук Караџић. На први поглед немају ништа заједничко, осим за такозвану лајк генерацију – оне који имају између шест и 18 година. То су њихови идоли.

„Научницима и уметницима се диве зато што су паметни и интелигентни, зато што су открили многе ствари. Глумцима се диве зато што добро изгледају. Спортистима се углавном диве зато што су успешни у свом послу, а врло често су и хумани. Ти њихови одговори зависе од тога кога имају у виду. Рецимо, најполуарнија личност у нашим истраживањима је Новак Ђоковић у последњих десет година“, рекла је др Ивана Степановић Илић са Института за психологију Филозофског факултета у Београду.

Осим њега, наводе и Милоша Биковића, али и Светлану Ражнатовић. Од историјских личности највише њих наводи Николу Теслу као узора, а на листи су и цар Душан, кнез Лазар и Милош Обреновић.

„Они нису можда као раније генерације, онако, фокусирани на одређени број личности, него све може да буде на пар дана узор, или пар месеци, па се пређе на неког другог, што значи да су прилично флексибилни, мењају своје узоре, мењају своје моделе које следе, и они су млади. Још има времена да формирају озбиљне дугорочне узоре“, објаснио је директор истраживање „Ипсос стратеџик маркетинга“, Дејан Радосављевић.

Узори могу бити и вршњаци, а то је понекад за родитеље велика брига.

„Када се обраћате свом детету у таквим ситуацијама, ви нећете да говорите све најлошије о том детету са којим се ваше дете дружи, него ћете рећи о тим његовим последицама дружења на њега, да он схвати да је то негативно", каже педагог Душанка Шолаја.

Од 1.200 младих, 48 одсто идоле и животне узоре види у члановима породице, потом у окружењу, а сваки трећи припадник те генерације нема идоле, показало је истраживање „Ипсос стратиџик маркетинга“ и „Дајрект медија јунајтед солушнса“.

Насупрот општем мишљењу да та генерација не размишља о својој будућности, чак 55 одсто њих је сигурно у то чиме ће се бавити, а две трећине младих тих година жели да настави живот и каријеру у иностранству.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво