Најнасељеније острво на свету – без воде, канализације, полиције и болнице

Острво величине два фудбалска терена једва је видљиво на мапи, где не постоје путеви и где људи живе веома близу једни других, налази се у Колумбији, на два сата вожње бродом од Картагине.

Недалеко од колумбијске обале налази се острво Санта Круз дел Исолте, нешто веће од два хектара и једва видљиво на мапи. До пре неколико деценија, ово острво није било насељено, али је рибарима било идеална станица за одмор и склониште од олуја.

Онда су неки од њих одлучили да ту остану, још неколико њих им се придружило, тако је острво Санта Круз постало најнасељеније острво на свету.

Око 1.200 људи живи на парчету земље четири пута гушће насељеном од Менхетна – без воде, канализационог система, полиције и болнице.

На острву је ограничен приступ води, храни и струји, али 45 породица и даље живи у 97 кућа на 12.000 квадратних метара земље.

Острво се налази на простору окруженом мноштвом океанских корала, па је било идеална дестинација да рибари саграде своје домове. 

Прве генерације насељеника – прадеде и чукундеде садашњих генерација острвљана – куће су правили од морских и земљаних материјала.

Морске шкољке, кокосове љуске, стабла са суседних острва, песак, па чак и смеће, коришћени су за изградњу домова.

Иако морских плодова има у изобиљу, остала храна и кућне потрепштине морају да се довозе бродом. Колумбијска морнарица је доскоро снабдевала острво пијаћом водом, али то није случај већ неколико месеци, па становници користе бачве за кишу како би прикупили воду за пиће и купање.

Школа на острву траје до десетог разреда, па су ђаци приморани или да путују или да скроз напусте острво. Ипак, многи дечаци бирају да остану са својим породицама.

Међутим, упркос тешким условима за живот, становници кажу да су срећни и да живе у слози.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво